СТО ПОЕНА НА ЕТФ ИМА 55 БРУЦОША: Поједини факултети објавили прелиминарне ранг-листе кандидата за упис

Љ. БЕГЕНИШИЋ

30. 06. 2022. у 08:23

ПОЈЕДИНИ факултети објавили су прелиминарне резултате пријемних испита, а разлике у знању будућих бруцоша су огромне.

СТО ПОЕНА НА ЕТФ ИМА 55 БРУЦОША: Поједини факултети објавили прелиминарне ранг-листе кандидата за упис

Фото З. Јовнаовић

Засад предњаче кандидати за Електротехнички факултет Универзитета у Београду, где максималних сто бодова има 33 кандидата на студијском програму елктротехника и рачунарство и још 22 на смеру софтверско инжењерство.

Последњи на листи који "упадају" на буџет на смеру софтверско инжењерство имају по 96,4 поена. На Електротехници и рачунарству ситуација је нешто другачија, па последњи кандидат који ће се школовати о трошку државе има 66,38 бодова.

На Правном факултету такође има вредних будућих бруцоша, јер је свих 100 поена освојило седморо кандидата, а последњи који ће упасти на буџет има 76,4 поена. Најслабије рангиран кандидат освојио је 34 поена, али ће моћи да студира о сопственом трошку, јер испуњава услов за самофинансирање, а то је најмање 30 бодова. За буџет је, да подсетимо, потребно више од 50 бодова.

С друге стране, на Рударско-геолошком факултету само један кандидат има свих 100 поена, док слабије рангирани имају око 37 бодова. Иначе, овај факултет прима 316 бруцоша, а на пријемни је изашло укупно 128 кандидата, што значи да ће сви бити уписани. На Богословском православном највећи број освојених поена је 96,76, а најмање 58,49, сви ће се уписати на буџет.

Испит организован на Београдском сајму, Фото З. Јовнаовић

Иначе, резултате с нестрпљењем чекају кандидати који су полагали пријемни на ФОН, где је пријављен рекордан број кандидата - 2.299 на 840 места, али је са факултета стигла информација да је одобрено додатних 140 места. Резултати се чекају и са Филозофског факултета, нарочито са смера Психологија, на којој је на једно место конкурисало четворо кандидата, али и са Филолошког, Грађевинског, Архитектонског факултета...

Крај полагања

ПОЛАГАЊЕ пријемних испита завршава се сутра, прелиминарни резултати биће објављени најкасније до 4. јула, а коначна ранг- листа најкасније до 11. јула. Упис на факултете је од 11. до 15. јула.

* * * * * * * *

КОЈА ПИТАЊА СУ МУЧИЛА КАНДИДАТЕ ЗА ПСИХОЛОГИЈУ НА ТЕСТУ ОПШТЕ ИНФОРМИСАНОСТИ

ШТА ЈЕ ФАСЦИНАТОР, АУТОДИДАКТ, ДЕВШИРМА И КИНОФОБ

И ОВУ генерацију будућих бруцоша Психологије на УБ намучила су питања из опште информисаности. Они који желе да упишу овај факултет морали су да знају коју меру општине спроводе у циљу укрупњавања земљишта, како се назива италијанска комична опера, ко је била Марија Склодовска, шта су каријатиде и који стих спаја Ану Ђурић и античког песника Јувенала. Поене доноси и одговор на питања кроз коју од наведених држава не пролази екватор, који од украјинских градова се помиње у песми "Руски воз" Бајаге и "Инструктора", који од наведених парова спортова имају исти број играча на терену, од које године постоји садашња Србија као независна, колико отприлике има структурних гена у људском геному, шта је аутодидакт, а шта Фабержеова јаја, као и колико грама, према истоименом филму режисера Алехандра Гонзалеса Инаритуа, тежи душа.

Многима су проблем направила и питања везана за изворно старогрчко значење појма екологија, па у ком познатом домаћем делу значајно место заузима девширма, шта је панацеа, чега се плаши кинофоб, како се зове холандски сликар, заслужан за појаву неопластицизма и познат по сликама обојених квадрата. Нешто боље су се снашли са именом дела које је, поред "Алисе у земљи чуда", написао Луис Керол о истој јунакињи.  В. Ц. С.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЖАС НА ПЕЦАЊУ: Звер обезглавила дечака (15)