ЗА УПИС МОЖЕ ДА КОНКУРИШЕ И ДИЈАСПОРА: Исти услови за Србе из региона

Љ.Б.

29. 05. 2022. у 07:00

Право на упис на буџет имају и Срби из земаља у окружењу - БиХ, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Мађарске, Румуније, Бугарске и Албаније.

ЗА УПИС МОЖЕ ДА КОНКУРИШЕ И ДИЈАСПОРА: Исти услови за Србе из региона

Фото: М. Анђела

Они уз остала документа предају и изјаву у писаној форми да су припадници српске националне мањине у тој држави. Такође, свим кандидатима, осим онима који су средњу школу завршили у Републици Српској, потребна су нострфикована документа из средње школе или потврда да је нострификација у току.

На факултете у Србији могу да се упишу и држављани Србије који су средњу школу или неки од разреда завршили у иностранству. И њима је потребна нострификација стране школске исправе. Посебно, држављани Србије коју су у овој школској години стекли страну средњошколску диплому могу да конкуришу у другом уписном року за буџетска места одређена одлуком Владе Србије за ову категорију студената. И њима је, такође, потребна нострификација или потврда да су започели тај поступак.

Такође, и страни држављани могу да се упишу на наше факултете, под условом да им је средњошколска диплома нострификована, али они плаћају целокупно школовање, осим ако међународним споразумом није другачије одређено. Приликом уписа, кандидат је дужан да факултету поднесе доказ да је здравствено осигуран за школску годину коју уписује, као и да влада српским језиком или језиком на коме се изводи студијски програм.

Кандидати припадници ромске националне мањине могу конкурисати за упис и кроз програм афирмативних мера. Овај програм подразумева подршку кандидатима приликом уписа и током студија. Они су дужни да уз остала документа приложе потврду да су припадници ромске националне мањине и препоруку Националног савета Рома.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)