СКУПЉЕ КЊИГЕ ЗА ОСНОВЦЕ: Стижу понуде за куповину уџбеника за наредну школску годину, цена комплета већа до 2.000 динара

Љ. БЕГЕНИШИЋ

27. 04. 2022. у 08:00

РОДИТЕЉИ који су ових дана добили понуде да преко школе купе деци уџбенике за наредну школску годину, суочили су се са знатно већим ценама него раније. Иако оне зависе од издавача и захтева наставника, када се упореди колико су књиге коштале лане, а колико коштају сада, долази се до закључка да су скупље и до две хиљаде динара по комплету.

СКУПЉЕ КЊИГЕ ЗА ОСНОВЦЕ: Стижу понуде за куповину уџбеника за наредну школску годину,  цена комплета већа до 2.000 динара

Фото Н. Фифић

Тако, родитељи ђака петог разреда комплет уџбеника треба да плате око 15.500 динара, док је прошле године цена била између 13.500 и 14.500.

Цена је у старијим разредима још већа, јер деца добијају нове предмете - у шестом физику и у седмом хемију - па је ове године комплет за шестаке између 16.500 и 17.500 динара, а раније је то било између 14.500 и 15.000. За ђаке седмог и осмог разреда треба издвојити више од 18.000, док је претходних година издвајано око 17.000 динара.

Што се тиче млађих разреда, У Београду град поклања четири уџбеника за први и други разред (математика, српски, Свет око нас и енглески језик), а родитељи треба да купе уџенике за ликовно, музичко и дигитални свет, а те три књиге коштају 2.200 динара. За трећи и четврти разред цена је између 8.500 и 9.000 динара.

Осим уџбеника, ђацима треба купити свеске, оловке, лењире, шестаре, прибор за ликовно, ранац...

Све то је поскупело, па ће осим за уџбенике родитељи морати да издвоје и до 10.000 динара за школски прибор.

Уџбеници углавном могу да се плате на рате, којих је четири или пет, зависно од школе до школе, али прва треба да буде уплаћена до краја априла, јер тако родитељи потврђују да желе да купе књиге.

- Цене уџбеника су озбиљна пљачка родитеља - каже нам мајка једног седмака. - Узимам их преко школе, јер ми је тако лакше, у септембру немам времена да стојим у редовима пред књижарама, нити да тражим половне књиге на улици.

Родитељи указују и на то да уз комплете уџбеника које купе преко школе добију и неке материјале, попут кутија и различитих других додатака које деца уоште не користе у школи, па се питају да ли је сврха тих додатака да се оправда изузетно висока цена комплета уџбеника.

Када је реч о процедури избора уџбеника, стручна и разредна већа у школи изаберу уџбенике, предложе их педагошком колегијуму, након чега Наставничко веће усваја листу и даје је Савету родитеља.

- У нашој школи већина родитеља одлучи да уџбенике купи преко школе, могу да их плате на пет рата - каже нам Милан Кристић, директор ОШ "Павле Савић".

Иначе, пракса је показала да се највећи број ученика, односно родитеља одлучује за куповину преко школе. Цена је иста као и у књижарама, али је процедура за набавку књига једноставнија, а нарочито их привлачи могућност да се плати у неколико рата.

ЗА ПРВИ И ПЕТИ РАЗРЕД - 280 НАСЛОВА

ТРЖИШТЕ уџбеника у Србији карактеришу хиперпродукција наслова и недостатак контроле надлежних институција, па тако према неким проценама за, на пример, ђаке првог и петог разреда на располагању је око 280 уџбеника.

Монопол на тржишту држе издавачке куће "Клет", "Фреска" и "Нови логос", с тим што је "Клет" у врху листе поготово за ниже разреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АНИНО СМЕЛО ИЗДАЊЕ: Минијатурним бикинијем усијала мреже (ФОТО)