УЗ ПРИЈАВУ, ИДЕ И ДАТУМ УПЛАТЕ: Ученици првог и другог разреда основне школе одлуком града имаће бесплатне уџбенике из четири предмета

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

16. 08. 2021. у 10:53

РОДИТЕЉИ ученика првог и другог разреда ће, аутоматски, по обради података, добити информацију колико средстава и у ком року ће им бити уплаћено на рачун, у просеку око 6.000 динара,најавио је Горан Весић, заменик градоначеника.

УЗ ПРИЈАВУ,  ИДЕ И ДАТУМ УПЛАТЕ: Ученици првог и другог разреда основне школе одлуком града имаће бесплатне уџбенике из четири предмета

Фото П. Милошевић

Град је недавно објавио јавни позив за доделу бесповратних новчаних средстава у висини основних пакета штампаних уџбеника за први и други разред осмолетке.

Предмети ће се обрађивати сукцесивно и неће се чекати да се конкурс заврши. Пријављивање Фондацији за таленте Београда, почиње 20. августа и трајаће до 30. септембра.

Према речима Горана Весића, за пријаву на конкурс потребно је само неколико папира - потврда из школе за упис детета у први или други разред, у којој и стоји напомена чије је уџбенике школа изабрала, лична карта, копија платне картице, а за свако дете по аутоматизму се набавља извод из матичне књиге рођених. Родитељи могу конкурисати и онлајн.

- Јавни позив је објавила Фондација за младе таленте Београда, сви родитељи чија деца похађају први и други разред могу да се јаве и конкуришу за бесповратна средства у вредности колико износе четири уџбеника - свет око нас, српски или матерњи језик, математика и изабрани страни језик - наводи Весић. - Вредност ових уџбеника зависи од издавача до издавача, у просеку је око 6.000 динара. На конкурс не могу да се јаве родитељи који већ добијају бесплатне уџбенике од Министарства просвете. То су родитељи слабијег материјалног стања.

Поред куповине основних уџбеника за прва два разреда основе школе, Град ће за ђаке, од трећег до шестог разреда, купити 67.592 таблета. Они ће бити подељени у школама, које ће обавестити родитеље о начину преузимања. Весић истиче да ће деца од трећег до шестог разреда ове године имати и регуларне уџбенике.

- Родитељи ће потписивати реверс за преузимање. После три године таблети постају њихово власништво - наводи заменик градоначелника. - Осигурани су и имају интернет картицу Телекома Србије, као и код за дигитални уџбеник. То значи да ће свако дете имати интернет на свом таблету, без обзира на то да ли га има у кући или не. Ми ћемо следеће године купити таблете за децу која долазе у трећи разред, а шестаци ће свој пренети за седми разред. За две године ћемо таблетима обезбедити сву децу у основној школи.

Како би наставници и учитељи били опремљени за дигиталну наставу, Град ће до 15. септембра обезбедити скоро 7.000 лаптопа за учитеље и наставнике у настави од трећег до шестог разреда.

- Ми ћемо Законом о образовању, које ради Министарство просвете, а чији сам члан Радне групе, предвидети обавезу да убудуће постоје и дигитални уџбеници - рекао је Весић. - Ово је велика помоћ Града Београда деци на територији града и то не ради ниједна локлана самоуправа у Србији, нити на Балкану. То је последица тога што имамо више средстава и можемо да улажемо и у образовање. Ово је једно од најбољих улагања које смо урадили, то је улагање у будућност деце и будућност земље.

Помоћ Града у виду бесплатних основних уџбеника и таблет рачунара, добиће више од 100.000 ученика основних школа.

НАДОКНАДА И ЗА ВЕЋ КУПЉЕНЕ КЊИГЕ

НЕКЕ основне школе већ су завршиле поступак јавних набавки и набавиле уџбенике за први и други разред основне школе, а родитељи отплатили књиге у потпуности или само део износа. И њима ће Град рефундирати трошкове за куповину четири основна уџбеника.

- Град је ову одлуку донео почетком ове године, јер су неки родитељи већ платили уџбенике или набавили половне - каже Весић. - Ово је био најједноставнији начин да им се новац врати.

ТЕЗГЕ НА ТРГУ НИКОЛЕ ПАШИЋА

ПО традицији, препродавци школских књига у Косовској улици већ су отворили своје "покретне" штандове у гепецима аутомобила. Иако би куповина половних књига требало да буде уштеда за кућни буџет, то претходних година није била пракса, већ су цене биле исте или чак веће.

И на Тргу Николе Пашића почело је постављање тезги за продају уџбенику. "Навала" ђака и родитеља се очекује са почетком школске године, када буду сазнали које им књиге требају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (2)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну