ЕНЕСУ "ГРИГОРИЈЕ БОЖОВИЋ": Писац из Новог Пазара овенчан још једним признањем за роман "Људи без гробова"

М. Н. М.

24. 05. 2021. у 08:40

ПИСАЦ Енес Халиловић добитник је признања "Григорије Божовић" - жири за доделу ове књижевне награде за 2020. годину који је радио у саставу: Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и Милета Аћимовић Ивков (председник) одлучио је да награда за дело остварено у духу Божовићеве прозе припадне писцу из Новог Пазара, за снагу и вредност традицијске етике оживотворене у његовим приповеткама и роману "Људи без гробова" ("Лагуна").

ЕНЕСУ ГРИГОРИЈЕ БОЖОВИЋ: Писац из Новог Пазара овенчан још једним признањем за роман Људи без гробова

Фото Taмара Јуришић

- Необично ми је драго што сам постао лауреат ове награде коју су добили наши најбољи приповедачи Радован Бели Марковић, Милисав Савић, Владимир Пиштало, Драгослав Михаиловић и други. Драго ми је што је жири био једногласан и надам се да ће будућност потврдити импресије које садашњост показује према мом роману - истакао је Халиловић, о чијем је роману "Људи без гробова" у саопштењу жирија речено:

"Када дочита овај узбудљив, динамичан и потресан роман, читалац се може присетити његовог почетка у коме се, у виду поетичког знања, казује о важности и неизбежности прошлости - јер се тај исказ-теза иставља и у његовој завршници: 'Човјек, која год врата отворио, куд год кренуо, па макар био закован и за столицу, неминовно набаса на прошлост'.

Таквим самосвесним пишчевим гестом уоквиравања романескне приповести може да буде подстакнуто читалачко запажање о кружној композицији и веома сложеној структури и развијеном садржају романа, у чије се тематско средиште поставља и грана архетипска прича о оцу, злу и злочинству, одрастању и развоју, љубави, жртви и крајњем смислу."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИБРАХИМОВИЋЕВ ЈЕЛОВНИК: Како Златан и у петој деценији изгледа као младић