ГЛАСАЊЕ О ШЕСТОРИЦИ: Сутра изјашњавање чланова одбора за језик и књижевност САНУ

Д. Бт.

24. 05. 2021. у 09:45

НА сутрашњем тајном гласању чланова Одељења за језик и књижевност САНУ биће одлучено ко ће се - од шесторо кандидата - наћи на корак од толико жељеног звања и титуле дописног академика.

ГЛАСАЊЕ О ШЕСТОРИЦИ: Сутра изјашњавање чланова одбора за језик и књижевност САНУ

Фото: Д. Миловановић / Printskrin / Танјуг

На првом изјашњавању, пре месец дана, чланови овог огранка предложили су 17 кандидата, двојица - Мило Ломпар и Емир Кустурица су то брзо одбила, а приликом гласања, потребну већину добио је тек сваки пети. Прошла су тројица: Михајло Пантић, Миодраг Лома и Миливој Ненин. Према добро утврђеним правилима, о сваком од њих написана су по три реферата о којима ће се сутра гласати. Истовремено, академици ће се изјашњавати и о тројици других кандидата, који су предложени ван састава САНУ од различитих институција и организација.

То су: писац Милован Витезовић (кога је предложило Филозофско друштво Србије), слависта Корнелија Ичин и русиста Михајло Фејса. Они који добију већину потребних гласова наћи ће се пред скупштином САНУ, у новембру, када ће бити донета коначна одлука.

Остали без подршке

НА претходном изјашњавању чланова Одбора без довољног броја гласова остали су: песници Мирослав Максимовић, Селимир Радуловић и Иван Негришорац (Драган Станић), прозаисти Радован Бели Марковић, Владан Матијевић и Зоран Живковић, лингвиста Рајна Драгићевић и историчари књижевности и књижевни теоретичари Марко Недић, Александар Јовановић, Радивоје Микић, Горан Максимовић и Зорица Несторовић. На тадашњем гласању за редовног члана академије није предложен нико, иако је већ годинама једини кандидат Слободан Грубачић.

Одељење за језик и књижевност има 17 чланова, а то су Матија Бећковић, Злата Бојовић, Миро Вуксановић, Јасмина Грковић - Мејџор, Милован Данојлић, Душан Ковачевић, Александар Лома, Нада Милошевић Ђорђевић, Драгослав Михаиловић, Горан Петровић, Предраг Пипер, Љубомир Симовић, Милосав Тешић, Слободан Грубачић, Јован Делић, Зоран Пауновић и Љубинко Раденковић.

До сада се ретко дешавало да седници и гласању присуствују сви чланови одбора, а уколико их је мање "решето" за кандидате постаје све гушће и неизвесније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)