БЛАГО КУПИЛИ ЗА 33 МИЛИОНА: Град Београд победио на аукцији за 148 вредних слика из "Југоекспорта" (ФОТО)

А. ПОПАДИЋ

19. 05. 2021. у 06:25

МУЗЕЈ града Београда откупио је, на јучерашњој аукцији, колекцију од 148 слика, које су део стечајне масе "Југоекспорта", за 33 милиона динара.

БЛАГО КУПИЛИ ЗА 33 МИЛИОНА: Град Београд победио на аукцији за 148 вредних слика из Југоекспорта (ФОТО)

Фото: М. Анђела

Упркос томе што су 10. маја дела из ове колекције проглашена за културно добро и што је Министарство културе захтевало обуставу аукције, Привредни суд је те захтеве одбио и одобрио лицитацију.

На аукцији, са почетном ценом од 10,4 милиона динара, појавило се осам понуђача, шест их је одмах одустало, а у надметању су осталe Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда, као представник Града и државе, и госпођа која је желела да остане анонимна, а која је одустала код цене од 33 милиона динара.

- Ово је 36. продаја уметничких дела из стечаја од 2000. године и никад није нико реаговао. Ово је први пут да је држава реаговала. Били смо спремни да лицитирамо колико је потребно. Жао нам је што су подизали цену, али ишли бисмо до краја, јер смо желели да купимо ово културно благо. Потписаћемо уговор, ако буде требало, платићемо пун износ у име Музеја града Београда, али ћемо истовремено оспоравати ову продају јер на то имамо законско право - напоменуо је заменик градоначелника Горан Весић обраћајући се новинарима по завршетку лицитације.

Он је подсетио да је колекција "Југоекспорта" 10. маја проглашена за културно добро и да су се тада "променила правила".

- По том основу, Музеј града има право прече куповине, односно да га откупи по почетној цени, што нам данас није дозвољено. Ако будемо морали платићемо пуну цену, односно, грађани Београда исплатиће 22 милиона динара више него што је требало, али имамо право да се позовемо на Закон о културним добрима - објаснио је Весић.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић која је, заједно са градским секретаром за културу Иваном Карлом и заменицом председника Скупштине града Андреом Радуловић присуствовала лицитацији, подсетила је да "Југоекспорт" није био приватна компанија већ је својевремeно нашим, друштвеним новцем куповао поменуте слике.

ЛУБАРДА, КОЊОВИЋ, ПОПОВИЋ...

КОЛЕКЦИЈА "Југоекспорта" која је била предмет лицитације садржи 124 ликовна дела и 24 дела примењене уметности. Међу ауторима су најпознатија имена српског и југословенског сликарства, попут Лубарде, Коњовића, Гвозденовића, Поповића, Дерока, Милуновића...

- Седам или осам вреднијих слика од ових продато је посебно. Неко је знао вредност тих дела и изузео их из колекције - открио је Весић.

- Невероватно је да су Град Београд и Република Србија из новинских написа сазнали да ће се на аукцији наћи вредна уметничка дела. Посебно нас је изненадило и шокирало да је почетна вредност била 80.000 евра за дела сликара као што су Петар Лубарда, Зора Петровић, Мило Милуновић, Мића Поповић. Добро смо упознати са тржиштем уметничких дела, тренутно се нуди неколико слика Миће Поповића и само једна од њих има цену од 300.000 евра. Поставља се питање за кога се спремала куповина уметничких дела које је Музеј града прогласио културним добром - истакла је Маја Гојковић.

Како се овакве ствари не би поново десиле, министарка је најавила да ће тражити попис свих уметничких дела у фирмама у стечају, попут некада моћног гиганта "Генекса".

- Све те фирме дугују држави за порезе, доприносе и слично тако да постоји могућност да се та потраживања намире кроз поменута уметничка дела - надовезао се Весић.

Слике из колекције "Југоекспорта" тренутно се налазе у приватном депоу, а, како је речено, већина их је оштећена и није у добром стању. Ове вредне слике биће изложене у Музеју града Београда, када буде реконструисан.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)