ДИГИТАЛНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ СЕЋАЊЕ: Лауреат јесење изложбе, Немања Лађевић, представио се у галерији УЛУС у Кнез Михаиловој

М. КРАЉ

17. 05. 2021. у 11:21

ПРЕМА традицији која налаже да се добитник награде на Јесењој изложби представи самосталном изложбом, прошлогодишњи лаурат Немања Лађевић, приказао је поставку под називом "Зажмури се на једно око", у Галерији УЛУС-а, у Кнез Михаиловој.

ДИГИТАЛНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ СЕЋАЊЕ: Лауреат јесење изложбе, Немања Лађевић, представио се у галерији УЛУС у Кнез Михаиловој

Фото УЛУС

Реч је о три видео-инсталације, које свака за себе представљају путовање кроз меморију. Како уметник каже, то су покушаји да се поново проживе одређени догађаји или читави периоди.

- Скоро свака фотографија данас, поред сировог визуелног материјала, садржи и информације о времену, локацији, техничким параметрима експозиције, као и самом садржају кадра, који се софтверски анализира да би се детектовали мотиви, па чак и идентитет фотографисаних људи - објашњава Лађевић.

КАКО КРЕИРАМО ИСТОРИЈУ

РОЂЕН у Београду 1984. године, Лађевић је дипломирао вајарство на ФЛУ, у класи Мрђана Бајића, а усавршавање наставио на Универзитету Синт Лукас у Бриселу. Излагао је тринаест пута самостално и учествовао на преко педесет групних изложби. За своје видео-инсталације користи различите архиве снимака, а кроз њихово компоновање истражује утицај савремених средстава комуникације на поузданост процеса креирања наратива и историје.

- Све те додатне информације олакшавају претраживање и груписање фотографија, њихово међусобно довођење у везу по неком критеријуму претраге. Једна од могућности која је постала масовно доступна јесте да се кроз анализу садржаја неколико фотографија истог објекта, реконструише облик самог објекта. Тај поступак се назива фотограметрија и спада у методе 3Д скенирања.

За овог аутора ти 3Д скенови су метафора за савремене техношке тенденције:

- Уместо духа тренутка, они представљају шупље љуштуре објеката, што одсликава утопијски аспект настојања да се сачува, врати, поново проживи моменат који је забележен. Уместо да омогуће трајање, они демонстрирају урушавање,  закључује уметник.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ОЖЕЊЕН САМ, КАО ПИКСИ ЖИВИМ: Ера проговорио о орловима - обратио се и Стојковићевој супрузи