ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ НОВА ЧЕРНОБИЉСКА КАТАСТРОФА? Ево шта кажу научници

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

13. 05. 2021. у 15:22

УКРАЈИНСКИ физичари демантовали су тврдњу да постоји опасност да се понови хаварија на Чернобиљској атомској централи попут оне из 1986 када је после експлозије на реактору радиоактивни облак покрио не само делове СССР-а већ и Европе.

ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ НОВА ЧЕРНОБИЉСКА КАТАСТРОФА? Ево шта кажу научници

FOTO: RIA. RU

Експерти у Кијеву категорички тврде да нема  никакве опасности јер  постоје  системи који не дозвољавају да дође до нове несреће.

Та охрабрујућа и умирујућа информација објављена је на сајту кијевског Института за изучавање проблема безбедности атомских електрана.

Вест о могућој новој несрећи у Чернобиљу објавили су у америчком научном часопису Сајенс (Наука) а разлог је био што већ четири године расте број неутрона у неким деловима реактора који је  покривен новима  "саркофагом", тј. металним оклопом.

У Кијеву не негирају показатеље који потврђују да "ради" преостало гориво под оштећеним реактором.

Аутори текста о могућој новој катастрофи  су  се ослањали на изјаву Анатолија  Дорошенка из кијевског Инсистута  за  изучавање  проблема  безбедности атомских електрана , који тврди  да су   специјални  сензори почели  да  бележе повећавање неутрона у једном  недоступном  делу  разрушеног  четвртог реактора.

Физичар Максим Савељев из споменутог кијевског института за време недавне расправе о Чернобиљу је казао  да се не треба очекивати нова катастрофа, али се не може искључити  понављање  хаварије.

-Бележи се лагани раст неутрона и  научници имају неколико година да реше тај проблем , казао је Савељев.

У чланку у  часопису "Сајенс" се тврди да случан проблем имају и у Јапану где је у Фукушими  пре  десет година  дошло до велике  хаварије.

Кад   се  санирала   хаварија на  четвртом  реактору чернобиљске  атомске  централе из хеликоптера су  бацани џакови са песком, па је усијана радиоактивна лава исцурела испод  реактора.

Касније је  оштећени реактор  био  прекривен   металним "саркофагом" и није дозвољавао да  радиоактивне честице иду у  ваздух.

Пролазиле су године и корозија је  избушила лимени покров па је кроз њега почела да  цури киша и вода  отопљеног  снега. Због тога је  уз  међународну помоћ од милијарду и по долара 2016. направљен нови саркофаг.

После  тога  сензори су показивали да  се зауставио  раст броја неутрона у оштећеном  реактору. У последње четири године у неким просторијама у повећао број неутрона. Научници предпостављају  да је  то због  испаравања  остатка  атомског  горива па "лава" постаје гушћа.

Експерти предлажу да се направи робот који може да  ради при високој  радијацији.

Он би пробушио рупу кроз коју би се убацивали материјали који могу да утичу на гашење   преостале радиоактивне лаве која се налази у неким просторијама испод оштећеног реактора.

Предвиђено је да нови  метални покров  штити од  радијације сто година. Он је дугачак 165 метара а широк 257 метара. Његова највиша тачка је 110 метара.Ту грдосију је градило три хиљаде радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)