ИЗЛОЖБА "ПРЕДЕЛИ,СТАРИ ЗАНАТИ И УМЕЋА": У Галерији Завода за проучавање културног развитка од 12. до 18.маја

В.В.С.

11. 05. 2021. у 14:18

ЗАВОД за проучавање културног развитка организује интерактивну изложбу "Предели, стари занати и умећа - скривена баштина Србије, од 12. до 18. маја у Галерији Завода.

ИЗЛОЖБА ПРЕДЕЛИ,СТАРИ ЗАНАТИ И УМЕЋА: У Галерији Завода за проучавање културног развитка од 12. до 18.маја

ЗаводЗавод за проучавање културног развитка

Под слоганом "Осети традицију" пред посетиовима ћс се наћи скривене баштине Србије и моћи ће да погледају фотографије из различитих предела наше земље, додирну рукотворине израђене старим техникама и занатима, па и да окусе традиционалне производе.

Фотографије из издања Завода ("Укуси Ђердапа", "Укуси Старе планине" и "Укуси Златибора")аутора Дејана Загорца, приказају се у склопу изложбе и илуструју богатство културног наслеђа у заштићеним природним добрима на подручјима око Ђердапа (аутора Ивана Светозаревића), Старе планине ( Дарка Савића) и Златибора ( Ранка Лазаревића) представљајући позив за њихово унапређење и очување природе за будуће генерације.

Посетиоци ће имати прилику да погледају и традиционалне ручно ткане ћилиме из Врања, старе преко 50 година из породичног наслеђа породице Јовановић - Ђорђевић. Потом, такозване "женске црепуље" са Старе планине, злакуску лончарију и пиротску грнчарију, из личне колекције Биљане Ђорђевић.

Биће изложена и традиционална српска народна ношња из мале породичне мануфактуре "Опанчарева кћи" која оживљава дух традиције у свом раду.

Европску ноћ музеја, обележиће 15.маја главним програмом, на коме ће песник Љубивоје Ршумовић говорити о књизи "Укуси Златибора", а др Биљана Ђорђевић, музејски саветник Народног музеја у Београду одржаће предавање на тему "Злакуско лончарство

- репрезентативно нематеријално културно наслеђе човечанства".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЗНАТИ КОЈИ СУ ОД ПОРОКА И СЛАВЕ ПОБЕГЛИ У МАНАСТИР: Међу њима су глумац и аутор нашег култног филма