СТВАРАЊЕ НОВИХ, НЕУНИШТИВИХ МОСТОВА: Новом Саду синоћ предата титута Европске престонице културе 2022. године

Љ. П.

08. 05. 2021. у 11:55

ТИТУЛА Европске престонице културе синоћ је предата градовима који ће бити њени носиоци 2022. године – Новом Саду (Србија), Ешу (Луксембруг) и Каунасу (Литванија).

СТВАРАЊЕ НОВИХ, НЕУНИШТИВИХ МОСТОВА: Новом Саду синоћ предата титута Европске престонице културе 2022. године

Фото: НСЕПК Ј.Ивановић

Титулу су предали хрватска Ријека и ирски Голвеј, а свечана церемонија је, услед пандемије коронавируса, била организована онлајн, односно емитована на ирској телевизијској мрежи „TG4”.

Свечана церемонија отварања године титуле у Новом Саду планирана је за 13. јануар 2022. године, на Дочеку 7530. године, док ће затварање бити 31. децембра 2022. године, такође у оквиру Дочека.

Нови Сад је први град испред земаља кандидата за ЕУ који је постао Европска престоница културе и тако се нашао међу више од 60 градова носиоца ове престижне титуле.

Свечану церемонију можете погледати на платформи „TG4”, као и на сајту Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Фото: НСЕПК Ј.Ивановић

- Наша крилатица За нове мостове произлази из идентитета Новог Сада, у чијој су бурној историји управо његови мостови имали кључну улогу - рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић. - На томе почива и програм пројекта Европске престонице културе, на стварању нових мостова, оних неуништивих, којима људи и процеси стварају просторе и програме, трајне легате.

Те мостове, како је рекао Миленковић, градимо и између градова – бивших, садашњих и будућих Европских престоница културе, чије темеље чине ови дуготрајни процеси и јачање капацитета различитих актера.

- Мостови који нас повезују као градове – престонице културе, стављају наше локално културно наслеђе у оквире европских вредности и европске културне баштине и тако радимо на ономе што је наша заједничка будућност, не заборављајући оно што је наша прошлост - рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе.

Фото: НСЕПК Ј.Ивановић

Солидарност и подршка између градова – престоница културе истакла се и током протекле године, која је била нарочито изазовна због новонастале пандемије, а посебно за градове који су у том тренутку били носиоци титуле – Ријеку и Голвеј. Њихова година титуле је, услед неповољних услова, продужена до 30. априла 2021. године, док је за Нови Сад померена на 2022. годину. Како каже директорка „Голвеј 2020 – Европска престоница културе”, Патриша Филбин, овај 12-минутни програм свечане церемоније слави само неке од најзанимљивијих позоришних, музичких, плесних, циркуских и визуелних уметности које су представљане у онлајн формату, али и уживо са публиком. Приказан је рад 600 уметника и организација који су учествовали у програму од 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)