MAD ABOUT HOLLYWOOD: Изложба фотографија Института Сервантес открива трагове филмских звезда у Мадриду

Д. Б. М.

07. 05. 2021. у 17:51

АВА Гарднер, Орсон Велс, Кери Грант, Елизабет Тејлор и Марлен Дитрих само су неке од звезда нове изложбе Института Сервантес "MAD about Hollywood". Реч је изложби фотографија у организацији Аутономне покрајине Мадрид, која открива трагове које су средином прошлог века у Мадриду оставиле филмске звезде златног доба Холивуда док су радиле и живеле у шпанској престоници.

MAD ABOUT HOLLYWOOD: Изложба фотографија Института Сервантес открива трагове филмских звезда у Мадриду

Херардо Контрерас

Изложба "MAD about Hollywood" састоји се из два дела, од којих ће први део бити отворен у понедељак холу Југословенске кинотеке. Други део изложбе биће отворен 18. маја у галерији Института Сервантес.

Изложба нас упознаје са холивудским наслеђем у Мадриду, али указује и на мадридски допринос холивудском уметничком универзуму, будући да су места попут Музеја Прадо, авеније Пасео де ла Кастељана, дворца Мансанарес или планинског венца Ла Педриса, постала попришта ових холивудских суперпродукција.

- Изложба је изискивала значајан истраживачки рад по различитим архивима и колекцијама фотографија. Фотографије, од којих је већина до сада необјављена, спонтане су, природне и свакодневне, настале на граници фоторепортаже и пристојне папарацо фотографије - наводи кустоскиња изложбе Есперанса Гарсија Клавер. - Овај пројекат допринео је да и даље присутни тренуци из живота и стварности угледају светлост дана, али је приказао и до тада никад виђене магичне тренутке, захваљујући неспорним протагонистима "фабрике среће", из једне од најважнијих етапа у историји кинематографије у којој је Мадрид био један од филмских центара.

Педестих година, након измештања филмских сетова ван Холивуда, у Мадрид пристижу суперпродукције и он постаје седиште међународних пројеката, долазака и одлазака глумаца и филмских радника, што је довело до снимања филмова попут "Спартака" Стенлија Кјубрика, "Поноћних звона" Орсона Велса, "Доктора Живага" Дејвида Лина или "Сида" Ентонија Мана. Поред тога, међународна снимања подстакла су квалитет и међународне ангажмане шпанских филмских стручњака попут Хила Паронда, Ивон Блејк, Мануела Беренгера и Тедија Виљалбе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ПОРОДИЛА СЕ НАТАША КОВАЧЕВИЋ: Лепе вести у дому кошаркашице, беба добила моћно име (ФОТО)