МАЈКА НИЈЕ ДОЧЕКАЛА ПРАВДУ: Филип Чоловић о филму који је снимио због убиства његовог брата Федора - Нема оправдања за насилнике

А. ПОПАДИЋ

22. 04. 2021. у 08:48

ДОКУМЕНТАРНИ филм редитеља Филипа Чоловића "Потреба за мржњом" биће приказан данас у 13 часова у такмичарском програму 68. Мартовског фестивала у Дому омладине Београда.

МАЈКА НИЈЕ ДОЧЕКАЛА ПРАВДУ: Филип Чоловић о филму који је снимио због убиства његовог брата Федора - Нема оправдања за насилнике

Фото: В. Данилов

У овом филму познати редитељ обрађује дубоку личну причу, трагично убиство свог брата, тридесетогодишњег Федора Фримермана, којег је 2013. године обезбеђење београдског сплава "Саунд" тукло до смрти, наочиглед посетилаца.

Кроз сопствену интимну исповест о губитку брата, Чоловић истражује тај случај, али и друге њему сличне у којима су, на разне начине и без икаквог разлога страдали људи.

- После убиства мог брата објавио сам роман "Зима без брата" који је био моја лична и дубоко интимна прича, али након тога појавила се потреба да се тим питањем бавим и са друштвеног, а не само личног аспекта - каже, за "Новости", Филип Чоловић.

По његовим речима, осетио је обавезу да проговори и о другим сличним случајевима.

- После једног таквог трагичног догађаја почнете да обраћате пажњу на све сличне случајеве који су се десили пре и после, и схватате, нажалост, да они нису реткост. Почео сам са оним што се догодило мом брату, али се прича разгранала, филмски, на све оне којe су се дешавалe у периоду од 2000. до 2015. године. У тих 15 година живели смо наоко у мирнодопско време, али када сам у филму поређао све оно што нам се тада десило (геј парада, убиство премијера, паљења амбасаде, хапшења Младића и Караџића...) јасно је да стално живимо у турбулентном времену.

Филмски центар Србије

Филм "Потреба за мржњом", по речима аутора, истражује корене безразложног насиља, покушава да одговори на питањa како се ствара и шири мржња, и како смо као друштво лако пристали на насиље која нас окружује.

- Ви знате за случај мог брата Федора јер је одјекнуо, а и ја сам редитељ и могу да га додатно артикулишем кроз филм, али колико сличних трагедија је остало сакривено. Живимо у озбиљно пољуљаном друштву, и то што неко каже да се сличне ствари дешавају и у Америци није оправдање. Америка је велика па се нешто може и сакрити, код нас су многи насилници одраније познати, много тога је видљиво и може се брже и правовремено реаговати.

МАЈКА НИЈЕ ДОЧЕКАЛА ПРАВДУ

ЧЕТВОРИЦИ чланова обезбеђења који су на смрт претукли редитељевог брата Федора Фримермана Апелациони суд је крајем марта повећао казне и осудио их на укупно 36 година робије. Чоловић каже да иако је можда казна праведна на њу се предуго чекало.

- Иза нас је осам ужасних година, то је исцрпљивање породица оштећених. Свако рочиште је тако стресно, моја мајка је умрла успут не дочекавши пресуду. Јасно је свима да правда не функционише како треба и то треба мењати - поручује Чоловић.

Чоловић сматра да цео систем, нажалост, не реагује превентивно, а после, када се насиље догоди, судски процеси трају предуго или остају без епилога.

- Тешко је искоренити мржњу, али морамо да реагујемо на време, да се јасно одредимо према томе. После убиства мог брата, а и истражујући друге сличне случајеве за мој филм, највише су ме болели коментари људи који не схватају суштину проблема, већ налазе оправдања за насилнике. Када на то додате и споро правосуђе, схватате да ми заправо регрутујемо насилнике. Зато се последњи део филма бави вршњачким насиљем, како би упозорио да стварамо нове генерације насилника и ако сви не устанемо против тога сутра ће нам бити само горе - закључује Чоловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)