РОД СЛАВИ ЈЕЗИК И ПИСМО: Почела велика културна светковина у Вуковом Тршићу

В.Митрић

21. 04. 2021. у 08:07

У МУЗЕЈУ језика и писма у Тршићу, у организацији Центра за културу "Вук Караџић" у Лозници, у оккиру овогодишње културне светковине "Дани Музеја језика и писма" отворена је изложба "Писање, штампање, дигитализација – промене заједница и замишљања", ауторке Ане Чугуровић, кустоса етнолога–антрополога у Центру за културу.

РОД СЛАВИ ЈЕЗИК И ПИСМО: Почела велика културна светковина у Вуковом Тршићу

Фото: В. Митрић

Ауторка изложбе издвојила је ове три прекретнице у историји везане за језик које су промениле целокупно друштво и на различите начине шириле заједништво стварајући нове и другачије везе међу људима и утичући како на њихова сећања и планове, тако и на њихово поимање времена и близине. Ове промене утичу и на сваког од нас појединачно и различито усмеравају наша замишљања.

 - Изложба је постављена као повод за отварање разговора са ауторима који су проучавали ове теме -каже Ана Чугуровић. - У њој су мозаички представљени њихови закључци о могућим врстама утицаја и веза заједница и ових проналазака.

Програми ове манифестације, у Вуковом родном селу, настављају се данас.Поводом 10 година постојања Музеја језика и писма у Тршићу и 60 година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу, биће организовано онлајн предавање о кратким говорним формама у делу "Знакови поред пута" Иве Андрића, професора емеритуса др Љиљане Пешикан-Љуштановић. Предавање ће се бити одржано путем Зум (Zoom) платформе.

Приступни линк преко ког ће сви заинтересовани моћи да се укључе и присуствују предавању биће објављен на Фејсбук страници Центра за културу "Вук Караџић" Лозница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

zorands

21.04.2021. 12:41

Који род и које писмо, заиста ми није јасно? Класична букаџиска галама о државним празницима и јубилејима! Докле више! Велика културна светковина, а само два дневна часописа излазе на ћирилици на Републичком нивоу: "Политика" и "Вечерње Новости". Више није тужно него смешно.