КО (НИ)ЈЕ ДОБИО АНТИЋЕВУ НАГРАДУ? Културни центар Новог Сада демантује Јелену Ленголд

Е. В. Н.

21. 04. 2021. у 08:23

ОДЛОЖИЛА је корона до даљег и "Антићеве дане", манифестацију која је средином прошлог месеца требало да се 14. пут одржи у Новом Саду.

КО (НИ)ЈЕ ДОБИО АНТИЋЕВУ НАГРАДУ? Културни центар Новог Сада демантује Јелену Ленголд

Фото: Архива "Новости"

Чекање да се стекну пандемијски услови за овај празник поезије који, уз низ програма подразумева избор и уручење добитника награде "Мирослав Антић", јуче је песникиња Јелена Ленголд прекинула на друштвеним мрежама тврдњом да је управо она "добила, па изгубила" то признање, а разлози су, наводно, политичке природе. Уследио је, међутим, оштар одговор из КЦНС у којем се каже да је посреди "спин" и да жири одлуку о лауреату није ни донео.

- Честитали су ми телефоном чланови жирија Слађана Илић, Бојан Васић и председник жирија Мирослав Радоњић. Рекли су ми и да су одлуку о додели награде за моју збирку "Мутни наговештај кише" ("Архипелаг") донели једногласно - навела је Ленголдова додајући да је касније у једном неформалном разговору сазнала да се "нешто чудно десило када је жири саопштио њено име организаторима, а да је догађај хитно одложен".

Фото: Архива "Новости"

Из Културног центра Новог Сада, који са Градом организује "Антићеве дане", стигао је оштар деманти "на инсинуације и конструкције на основу бујне маште и непроверених информација о уплитању политике у процес одлучивања о добитнику награде за књижевно дело у оквиру манифестације 'Антићеви дани'".

(НЕ)СЛОЖАН ЖИРИ

ПРЕДСЕДНИК жирија Мирослав Радоњић рекао је, за "Новости", да одлука о додели награде није донета, а да је Ленголдова била само један од предложених кандидата. Насупрот Радоњићу, његове колеге Слађана Илић и Бојан Васић тврде, за наш лист, да је једногласан избор жирија била збирка "Мутни наговештај кише" и да су се као чланови жирија водили искључиво вредносним критеријумима.

- Одбор манифестације и КЦНС као главни организатор манифестације нису добили никакво званично обавештење од жирија о томе ко је лауреат за 2021. годину. КЦНС и Одбор "Антићевих дана" до момента када је донета одлука о одлагању због изузетно неповољне епидемиолошке ситуације није добио никакво обавештење или закључак о одлуци жирија. Не постоји било каква званична одлука о додели награде осим евентуално приватних дојава или "цурења" информација на бази жеља појединих чланова жирија - поручују из КЦНС.

У реаговању се додаје и да ако је неко приватно и незванично звао Ленголдову да је обавести да је у ужем кругу или да је могући лауреат, то је учинио на своју руку и пре окончања рада жирија што је недопустив пропуст.

Фото: Архива "Новости"

Одбор "Антићевих дана" и КЦНС, наводи се у саопштењу, немају сазнања о завршетку рада жирија нити о коначној одлуци о лауреату, те сходно томе нису могли ни на који начин да програм манифестације одлажу из политичких побуда, као ни да награду "додељују па одузимају" јер је нису никоме ни доделили.

- Објава, несумњиво даровите и релевантне песникиње о наводном одузимању награде која није ни додељена, представља јефтин спин како би се привукло мало медијске пажње и ућарио понеки политички поен. У блиској будућности одлука о лауреату биће донета на транспарентан и недвосмислен начин, а јавност ће о томе благовремено бити обавештена - наводе из КЦНС.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)