ФАЛСИФИКОВАЛИ ИМ ПЕЧАТЕ И ДОКУМЕНТА: Фантом у кући писаца - Ко је у име Удружења књижевника склапао уговоре и исписивао банкарске уплатнице?

Е. В. Н.

21. 04. 2021. у 07:39

У ДУГОЈ и бурној историји Удружења књижевника Србије свашта се догађало, али да неко, зарад своје промоције и амбиција, фалсификује сва њихова документа - бивало није.

ФАЛСИФИКОВАЛИ ИМ ПЕЧАТЕ И ДОКУМЕНТА: Фантом у кући писаца - Ко је у име Удружења књижевника склапао уговоре и исписивао банкарске уплатнице?

Фото М. Анђела

А управо се са тим суочава УКС које је против починиоца Михајла Жиловића поднело две кривичне пријаве.

Све је почело преваром као у некој лошој комедији када је, маја 2019, у седиште УКС дошао Милош Кушаковић, тврдећи да је добио посао секретара Удружења. На запрепашћење присутних показао је потврду о запослењу и висини примања, анекс уговора о раду, па чак и решење о годишњем одмору - све то са печатима УКС. Врло брзо је доказано да је млади човек тешко обманут, јер су сва документа била лажна, а добио их је од Михајла Жиловића који се представља као бивши студент и писац.

Само четири месеца касније, на сајту "Конкурси региона" обајављен је, под логом Удружења књижевника Србије, "Конкурс УКС-а поводом уписа нових чланова за 2019/2020. годину". Расписало га је Удружење младих књижевника Србије, које се представило као "непрофитабилна организација којој је циљ да окупи све младе писце, песнике и књижевнике из целе Србије". У образложењу конкурса наведено је да учесници могу да буду основци, средњошколци и старији. Притом су тражени лични подаци, копија крштенице малолетних и копија личне карте пунолетних лица, као и чланарина која на годишњем нивоу износи 1.200 динара. Због овог грубог фалсификата УКС је поднело и другу кривичну пријаву.

Нова провокација на адресу Француске 7, стигла је почетком априла ове године када је редакција дечјег часописа "Змај" обавестила УКС да овај часопис поново излази после седамнаест година и од Удружења моли доделу просторије "где би редакцијски били обезбеђени". У писму се још наводи: "Поново проживљавамо почетак, извесно је да неће бити лако, али уколико будемо уједињени и наша визија буде јасна, успећемо у томе." Наведено је да су у току преговори са министарствима просвете и културе, а да су планирани и преговори са Црном Гором.

- Не могу да верујем да неко чини тешко кривично дело на нашу штету и да после двогодишње истраге у полицији и предмета које је у тужилаштву има још дрскости да, у име неког фантомског "Змаја" тражи од Удружења просторију - каже, за "Новости", Драган Мраовић, члан УО УКС. - Нисам сигуран да ли су творци овог фалсификата за "Падинску Скелу" или за "Лазу". Проверили смо: те Жиловићеве редакције нема у агенцији за привредне регистре, сви њихови папири су фалсификати на којима се користи име и четири печата УКС. Лично сам одговорио на њихов допис за просторију, тражећи да доставе документа која их легитимишу, али се више нису јавили.

ЖИЛОВИЋ: РЕЧ О НЕСПОРАЗУМУ

МИХАЈЛО Жиловић, председник Удружења младих књижевника Србије, тврди да је реч о неспоразуму, да је његова колегиница грешком окачила на сајт лого Удружења књижевника Србије и да је грешка брзо отклоњена.

- Спорни печат није наш, већ Књижевне заједнице Крагујевца, која објављује часопис "Крило" - каже Жиловић за "Новости". - Са њима већ неко време сарађујемо.

Удружење младих књижевника Србије има потписан споразум о сарадњи са Удружењем књижевника Црне Горе, иако су им и чланови и циљеви потпуно различити. Наиме, Удружење младих књижевника Србије, по речима председника, има око 2.500 чланова од 18 до 65 година.

- Чланови могу да буду сви креативни људи, није потребно да имају објављену књигу - каже Жиловић, председник Удружења у којем су књижевници и текстописци равноправни.

По његовим речима, часопис "Змај" штампају у БиХ, а, како пише у уговору, ауторска права су добили од Миле Алечковић.

У Жиловићевом допису се, истиче Мраовић, злоупотребљава и личност др Миле Алечковић чије је име, иначе, откуцано на компјутеру, али без потписа. Реч је о ћерки велике песникиње Мире Алечковић која је више од четири деценије била уредник "Змаја", као и председник УКС.

На питање "Новости", да објасни о чему је, заправо, реч, Мила Алечковић је кратко одговорила:

- Нисам у току и не знам о чему се ради. Никакве везе немам са тим спором.

О каквој се ружној манипулацији ради, наставља Мраовић, може се видети и из наводног печата УКС на њиховим "документима":

Фото Архива

Драган Мраовић

- Удружење никада није имало троугласти печат латиницом, па се лако може утврдити да су то чисти фалсификати - наводи Мраовић. - У име нашег удружења склапали су уговоре о раду, попуњавали банкарске уплатнице, правили пореске пријаве о обрачунатом порезу и доприносима за социјално и пензијско осигурање на личну зараду предузетника. Поред материјалне штете по УКС, нарушен је наш углед, јер се мајстор те подвале представљао као представник измишљених делегација, водио их по Србији и преговарао о некаквој нашој будућој сарадњи. У неким њиховим "документима" помиње се и Душка Врховац, бивша потпредседница УКС, која је вешћу о тој "сарадњи" била потпуно затечена.

Сада очекујемо брзу реакцију тужилаштва, јер су, ипак, прошле две године од наше пријаве. Колико знамо полиција је обавила свој посао и то веома професионално. Сада очекујемо судски процес - закључује Мраовић.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)