ВРАЋЕН ДЕО ДУГА ПЕТРУ ДОБРОВИЋУ: У обновљеној галерији великог сликара отворена изложба "Колористичке визије" (ФОТО)

М. МИРКОВИЋ

20. 04. 2021. у 22:23

ДВАДЕСЕТ седам слика из богате Добровићеве оставштине: пејзажи, портрети, актови и мртве природе настале између 1928. и 1941. године, уз документацију из легата која даје бољи увид за тумачење опуса овог значајног модернисте - сада је доступно публици, у склопу поставке "Колористичке визије" изложене у обновљеној Галерији Петра Добровића, отвореној у подне на четвртом спрату здања у Краља Петра 36.

ВРАЋЕН ДЕО ДУГА ПЕТРУ ДОБРОВИЋУ: У обновљеној галерији великог сликара отворена изложба Колористичке визије (ФОТО)

Фото: Зоран Јовановић

Изложбу, чији је кустос Данијела Бајић Обућина, отворили су Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе и информисања Републике Србије, градоначелник Београда Зоран Радојичић и директор Куће легата Филип Брусић-Renaud.

- Ова изложба и галерија у новом руху тек су делић дуга који као држава и друштво имамо према великом сликару - навела је Гојковићева, отварајући простор осмишљен тако да негује сећање не само на ствараоца већ и на изузетну личност Добровића, "бунтовника с разлогом" у младости и доцније путника који, попут плејаде наших уметника, није одолео чарима Града светлости.

- Наша је обавеза да сећање на великана приближимо новим генерацијама, и верујем да ће овај простор постати место окупљања не само овдашњих поклоника Добровићевог дела већ и странаца који ће после посете галерији понети у свет најлепшу слику наше земље - додала је министарка, истакавши да овакви догађаји показују снагу уметности и у најтежим временима, и представљају мелем за душу, баш као и Добровићеве слике препуне живости и боја.

Кустос изложбе и Куће легата у чијој је надлежности Добровићева галерија - легат од 2017. године, објашњава да је оснивач галерије Град Београд уз немерљиве заслуге његове супруге Олге која је, са сином Ђорђем, поклонила Граду велику колекцију слика и цртежа из богатог уметниковог опуса, те богату документацију. Збирка се састоји од 1.407 уметничких дела, а кустоскиња признаје да је био велики изазов извршити избор репрезентативних слика из тако богате заоставштине и, после неколико година паузе, у реновираној галерији, на доследан начин наставити мисију приближавања новим генерацијама једног од најзначајнијих сликара модернизма 20. века на овим просторима.

БОЈЕ И ПРЕДЕЛИ

ОДЛАЗАК на југ Француске и дуги боравци на Јадранском приморју утицали су на његов стил, када се окружен топлом и осунчаном природом окреће истовремено светлости и неодољивој боји. Пратећи промену места боравка сликара, а тиме и крајолике који као да су се континуирано протезали од Јадранског мора, преко Фрушке горе и Венеције до Холандије, тако се и поставка базира на истим географски присутним, а различитим просторима, и уметнику толико својственим бојама и тоновима - наводи кустоскиња о поставци изложбе, отворене за публику сваког дана сем недеље и понедељка од 11 до 18 часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)