У СУБОТИЦИ ПОЧЕЛА НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА: Дане отворила изложба Светозара Пандуровића

Ј.Л.

20. 04. 2021. у 19:29

У СРПСКОМ културном центру "Свети Сава“ почела је 30. Недеља православља, која ће трајати до 25. априла.

У СУБОТИЦИ ПОЧЕЛА НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА: Дане отворила изложба Светозара Пандуровића

ФОТО: Недеља православља

Дане посвећене српској култури, историји и духовности у Задужбини Душана Радића отворила је изложба "30 година црквено уметничког стваралаштва" Светозара Пандуровића.

Недељи православља присуствовао је и градоначелник Стеван Бакић који је најавио да ће ова установа увек имати подршку града.

ФОТО: Недеља православља

-Све године које су минуле између оснивања СКЦ "Свети Сава" и данас биле су испуњене многобројним културним догађајима, мудрим речима великана српске културе – академика, духовника, државника, сведока и стваралаца српске историје.

Свима њима је суботички домаћин била организација са именом Светог Саве. Именом које обавезује на саборност, озбиљност и истрајност у мисији очувања и представљања српске традиције, духовности и културе. Српски културни центар тај свој узвишени задатак обавља у просторијама црквене Задужбине Душана Радића, великог суботичког добротвора – подсетио је градоначелник Бакић, додајући да је Радић давне 1888. године подигао ову кућу у којој се српски народ Суботице окупља још од 1916. године, када је преминуо у аустро-угарском логору, а свој дом тестаментом оставио свом роду и својој Цркви.

- Као што сам нагласио на Савиндан, Град Суботица остаје поуздан партнер овог Центра. Србија никада није имала квалитетнију културну политику и данас смо у ситуацији да можемо да кажемо да су градске и државне установе културе партнер оваквим организацијама.

Недавно се навршило пуних 30 година када је у Градској кући основан СКЦ “Свети Сава”.

-Највећа дворана у нашем граду тада је била тесна да прими све који су учествовали у оснивању. Велики јубилеј поклопио се са исто толиким јубилејем стварања Светозара Пандуровића. Ако погледамо свеколику уметност видећемо да је у уметничкој делатности духовоно стваралаштво највредније – истакао је Миле Тасић, председник УО СКЦ “Свети Сава”.

На истом месту данас ће бити представљен Летопис Матице српске, за сутра је најављена духовна трибини док ће у четвртак бити представљена књига Драгана Млађеновића "Огледи у српској музици“.

У петак ће свој 130годишњи рад представити Српска књижевна задруга, а дан касније и Задужбина Владете Јеротића.

Недељу православља затвориће у суботу промоција књиге "Историја српске цркве 1219-1463" Јелисија Андрића. Сви програми почињу у 18.00 часова. Заинтересовани који желе да присуствују програмима треба да пријаве долазак на број телефона 024/601-833 сваким радним радом од 8 до 14 часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)