ПОСТАВКА У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ У КРУШЕВЦУ: Изложба фотографија и графика Бранимира Карановића (ФОТО)

С. Б.

20. 04. 2021. у 12:58

ИЗЛОЖБА фоторгафија и графика Бранимира Карановића биће пред посетиоцима Уметничке галерије у Крушевцу од 22. априла до 30. маја.

ПОСТАВКА У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ У КРУШЕВЦУ: Изложба фотографија и графика Бранимира Карановића (ФОТО)

ФОТО: Галерија

Карановићево стваралаштво биче представљено са нагласком на период који се односи на последње скоро три деценије богатог и аутентичног опуса у коме доминира фотографија као самостални медиј или елемент на коме почива графика. Укључује радове постављене кроз пет мањих целина распоређених у пет просторија/соба изложбеног простора галерије.

ФОТО: Галерија

Бранимир Карановић дипломирао је на Графичком одсеку Факултета примењених уметности у Београду 1974, магистрирао графику две године касније на Факултету ликовних уметности у Београду,а од 1978. до 1996. радио као професор фотографије на Академији уметности у Новом Саду.Био је и редовни професор фотографије на Факултету примењених уметности у Београду. Од 2016. добија звање професора емеритуса на истом факултету.

ФОТО: Галерија

Од 1974.године учествује на великом броју изложби у организацији Удружења ликовних уметника Србије, Удружења примењених уметника Србије, Београдског графичког круга и Културног центра Београда,учствовао је и на бројним изложбама југословенске графике и фотографије у иностранству као и на многим међународним бијеналима и тријеналима графике, као што су у Љубљани, Кракову, Баден Бадену, Кјоту, Фридрикстату, Софији, Варни, Берлину, Атини, Солуну и Београду.Бројне су и његове самосталне изложбе у југословенским и светским културним центрима.Добитник је најзначајнјих награда за своје стваралаштво.

ФОТО: Галерија

Током трајања изложбе,у оквиру „Недеље музеја“ (12-18. мај) биће организован разговор са уметником Бранимиром Карановићем и представљен каталог изложбе,чији је кустос Биљана Грковић, историчар уметности-музејски саветник.У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом изложба неће имати класично отварање, већ се може посетити уз поштовање свих мера опреза(ношење заштитних маски, одржавање безбедне раздаљине и ограничен број лица у изложбеном простору).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)