МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ У ЗНАКУ СИМКЕТА: Дупло издање познате филмске смотре почиње данас и трајаће до недеље, 25. априла

А. ВОЈИНОВИЋ

19. 04. 2021. у 09:37

НАГРАДА за животно дело 67. и 68. Мартовског фестивала припала је чувеном композитору Зорану Симјановићу, који је недавно преминуо од последица вируса корона. Специјално, двоструко издање београдског фестивала документарног и краткометражног филма, које ће после два одлагања коначно почети данас и трајати до недеље 25. априла, биће посвећено омиљеном Симкету.

МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ У ЗНАКУ СИМКЕТА: Дупло издање познате филмске смотре почиње данас и трајаће до недеље, 25. априла

Зоран Симјановић / Фото В. Данилов

Посетиоци ће моћи да погледају укупно 95 филмова, и то 54 са 67. издања фестивала и 41 са 68. издања.

- Због пандемије прошле године смо морали да одложимо одржавање 67. Мартовског фестивала, а ове године је требало да се одржи у марту, међутим, поново смо морали да откажемо због строжих мера Кризног штаба - рекао је на конференцији за новинаре помоћник градоначелника Београда и председник Одбора Мартовског фестивала Андреја Младеновић.

Како је истакао Младеновић, Одбор је одлуку да награда за животно дело буде додељена Симјановићу донео још прошле године.

- Пошто фестивал није одржан, решили смо да награду доделимо на овогодишњем фестивалу. Изгубили смо дивног човека и великог ствараоца. Ово је велики губитак за српску културу - навео је Младеновић.

Уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић рекао је да је Симјановић наш највећи филмски композитор, који награду за животно дело не добија за "Грлом у јагоде", "Националну класу" или "Мирис ноћног цвећа", већ за онај део опуса који је мање познат просечним гледаоцима, а то су кратки, анимирани и документарни филмови.

- На фестивалу ће бити приказан анимирани филм за који је Зоран писао музику, и то је његова последња музика за анимирани филм. Реч је о остварењу Стевице и Милоша Живкова "Хроника једног путовања". Тај његов опус када је реч о кратком метру, анимираним и документарним филмовима, можда је мање познат, али је он сарађивао са великим редитељима и управо због тога је постао лауреат ове награде - рекао је Дабић.

Дабић је најавио да ће манифестацију, данас у 18.00, отворити светска премијера анимираног филма Борислава Шајтинца "Кад оружје говори", као и кратки играни филм Јоргоса Лантимоса "Нимик". Од осталих "посластица" за љубитеље седме уметности, ту су у такмичарском програму још и остварење "Дуга" Александра Вујовића, који ће бити и гост фестивала.

Документарац о Џону Глену, редитељу филмова о Џејмсу Бонду / Фото Промо

А за љубитеље чувеног тајног агента, пред публиком ће бити и документарац о Џону Глену, редитељу пет филмова о Џејмсу Бонду, као и једна интригантна прича о две опатице које напуштају самостан јер су се заљубиле једна у другу.

У такмичарском програму наћи ће се и дугометражни документарни филм Данијеле Штајнфелд "Зацели ме".

ЗА СТУДЕНТЕ УЛАЗ БЕСПЛАТАН

ЦЕНА улазнице за Мартовски фестивал је остала иста као и претходних година и кошта 200 динара. Студенти филмских школа и академија могу бесплатно да гледају све филмове, а пропуснице могу подићи на пулту омладинског центра пре сваке пројекције. Свечано отварање Мартовског фестивала је у понедељак у 18.00 сати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)