НЕМА ВИШЕ ТЕТКА АНЕ, АЛИ ОСТАЈЕ ВЕЧИТИ ТРАГ: Дама која је увек била своја, необичне породичне историје (ФОТО)

Б. Грујић

17. 04. 2021. у 17:09

АНА Обичан, удата Вукотић, или једноставно Тетка Ана, била је професор енглеског језика, дама која је снагом ума, надживела оба своја детета и последње године проводила у малом, приватном дому за старе, отишла је са овог света, тражећи неки занимљивији, који би више био по њеној мери, довољно леп, луцидан, бајковит, радостан, напомиње Оливера Скоко, писац и кустос Музеја у Зрењанину.

НЕМА ВИШЕ ТЕТКА АНЕ, АЛИ ОСТАЈЕ ВЕЧИТИ ТРАГ: Дама која је увек била своја, необичне породичне историје (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

- Тетка Ана је Зрењанин задужила својом образованошћу, ексцентричношћу, ведрином и важношћу да се буде своја, упркос свему, а убеђена сам да нисмо ни свесни какве биографије су она и чланови њене фамилије носили - каже Оливера, потврђујући вест о смрти Ане Вукотић. 

FOTO: Privatna arhiva

Анина баба звала се Ани Спред, удата Влаховић, сликарка из Ирске, учесница чувене Прве југословенске изложбе 1904. у Београду, а позната је била по томе што је портретисала  краља Милана Обреновића и његову супругу Наталију, написао је Александар Бјелогрлић, у локалном недељнику "Зрењанин" уз напомену да је Анин деда, Јован Влаховић био потпуковник српске војске и витез француске Легије части и аустријске Гвоздене круне, цењен на двору црногорског књаза Николе и саветник краља Милана Обреновића, висок војни службеник при Амбасади Србије у Паризу где је и упознао младу Ани Спред.

Анина мајка, Анда, удата Обичан, била је виртуозна виолинисткиња, а њен отац, Лазар  професор агрогеологије, пореклом Банаћанин, са великим имањем у Боки.

Анин брат, Јован Обичан, био је сликар, завршио је Ликовну академију у Београду, а потом се после Другог светског рата одселио у Дубровник где је имао свој атеље, док је Анин син Милан Вукотић Вука, био познати редитељ београдског "Театра лево" и аутор чувених "Растибуђилизованих клејбезабли".

Године 1969. у зрењанинском Дому омладине отворио је први диско клуб и назвао га "Тетка Ана", а последњих година свог живота, провео је у Аустрији, бавио се сликарством и писањем за децу.

FOTO: Privatna arhiva

На крају тетка Анина кћерка, Гордана Вукотић, удата Вотсон, магистрирала је примењену лингвистику у Манчестеру и високу школу за дизајн ентеријера и до краја живота, живела је у Енглеској, док њене унуке, Александра и Катарина, по последњим информација живе и даље у Енглеској. Александра је доктор наука, а Катарина се бави позориштем и филмом, записао је својевремено Александар Бјелогрлић, књижевник и новинар који је такође, прерано напустио овај свет. 

Он је иначе био комшија породице Вукотић и са великом пажњом и поштовањем је писао о њима.

FOTO: Privatna arhiva

- Тако је једном, почетком 2011. године, дошетала до Музеја у Зрењанину, где је била постављена изложба "Од Тихуане до Тетка Ане", желела је да види фотографију свога сина Вуке и да се и сама фотографише поред кутка  посвећеног  групи "Тетка Ана" која је фомрирајући се 1977. одлучила да се назове управо по њој, тј. по првој дискотеци у граду - додаје Оливера Скоко, уз напомену да је ово само комадић приче о једној невероватној породици, тетка Аниним прецима и потомцима и њој самој, а све то може послужити за неку будућу изложбу, књигу, представу, филм...

- Пада ми на памет да би могла да се оформи и нека награда која би носила тетка Анино име, а која би се додељивала садашњим ствараоцима из свих ових области, занимања и интересовања који су били својствени члановима Анине фамилије, али који би обавезно имали понешто од њене оригиналности и луцидности - додаје на крају Оливера Скоко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)