"ПОРУЧНИК БЛУБЕРИ" ПОНОВО ЈАШЕ: Прва три тома легендарног вестерн стрипа поново пред читаоцима

Марина МИРКОВИЋ

13. 04. 2021. у 18:45

ДОК СЕ у "Чаробној књизи" крчкају нови преводи и издања, а публика ишчекује четврту и пету књигу "Поручник Блубери", читаоци могу уживати у првобитне три, тврдо укоричене и за овог издавача стандардно првокласно опремљене - а свака садржи по три епизоде легендарног вестерна, једног од највољенијих и најпопуларнијих стрипова међу публиком у старој Југославији.

ПОРУЧНИК БЛУБЕРИ ПОНОВО ЈАШЕ: Прва три тома легендарног вестерн стрипа поново пред читаоцима

Фото: "Чаробна књига"

 

"Поручник Блубери" је без сумње ремек-дело француско- белгијске школе стрипа, а по мишљењу многих ово дело сценаристе Жан-Мишела Шарлијеа и цртача Жана Жироа је можда и најбољи вестерн-стрип свих времена.

Кроз узбудљиве епизоде, које је већим делом написао славни белгијски сценариста Жан-Мишел Шарлије, пратимо креативни развој Жана Жироа, који је израстао у једног од најзначајнијих светских цртача стрипа, од ране фазе у којој је још трагао за правим ликовним изразом, до визуелно раскошних зрелих радова. Настао пре безмало шест деценија, давне 1963, серијал о Блуберију и даље поставља веома висока мерила у свом жанру и деветој уметности уопште.

Радња стрипа се одвија у Северној Америци и Мексику за време и у годинама непосредно по завршетку америчког грађанског рата, а прати доживљаје насловног јунака, склоног испадима и честом упадању у невоље. Мајкл Стив Донован Блубери син је богатог јужњачког плантажера и наследник плантаже "Ред вуд", који стицајем драматичних околности завршава у америчкој војсци, где убрзо стиче чин поручника. Блубери је особењак немирног пустоловног духа, знатижељан и смео, склон авантури и коцки али и женама, често груб и бескомпромисан, али, кад затреба, правичан и частан... Доследан је у изврдавању ауторитета и вођењу личних ратова, а у својим пустоловинама - често у друштву пријатеља, међу којима су Џими Маклур и Ред Нек - сусреће се с разним злоћудним револверашима и индијанским пљачкашима, али и са историјским личностима: Вајатом Ерпом, Доком Холидејом, Џеронимом, Кочизом и другима.

Лик Блуберија први пут је оживео у стрипу "Форт Навахо" објављеном 31. октобра 1963. године у француском часопису "Пилот", а управо је ова епизода отворила прву књигу у српском преводу и издању наше "Чаробне књиге". У првом тому нашле су се и приче "Грмљавина на западу" и "Усамљени орао", док други обухвата епизоде под насловима "Изгубљени коњаник", "На трагу Навахоса" и "Човек са сребрном звездом". Трећа књига започиње причом насловљеном "Гвоздени коњ", а садржи и епизоде "Човек са челичном песницом" те "На стази Сијукса".

Фото: "Чаробна књига"

Ових девет епизода, уз ужитак који употпуњује врхунска опрема, више је но довољно да заинтригира и неке нове, младе читаоце који ће пожелети да откривају неке нове Блуберијеве авантуре, док ће старим зналцима и Поручниковим знанцима послужити за подсећање на легендарни стрип наших детињстава - док сви заједно ишчекујемо нове епизоде у новом руху...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)