ЗОГРАФОВИ СТРИПОВИ О 6. АПРИЛУ: Радови Саше Ракезића о почетку Другог светског рата у Музеју Југославије

М. Мирковић

06. 04. 2021. у 13:18

СТРИПОВИ Саше Ракезића - Александара Зографа, од сутра ће бити изложени у оквиру сталне поставке Музеја Југославије, што је још једну у низу интервенција на поставци започетих прошле године поводом обележавања 75 година од краја Другог светског рата.

ЗОГРАФОВИ СТРИПОВИ О 6. АПРИЛУ: Радови Саше Ракезића о почетку Другог светског рата у Музеју Југославије

Фото З. Јовановић

Kао полазну тачку за настанак ова два рада, аутор користи шестоаприлско бомбардовање Београда, истражујући и овом приликом личне наративе и стављајући у фокус, како наводи, "малог човека".

Познато је да прослављени наш стрип аутор и иначе грађу за своје радове најчешће проналази на бувљим пијацама, у сусрету са одбаченим личним и породичним предметима, чиме како каже, "ставља себе у позицију медијатора између јавности и сметлишта историје".

Тако је на бувљаку у Панчеву пронашао и неколико старих бројева листа "Политика" а међу њима и последњи предратни - од тог 6. априла 1941. Управо је то ретко издање инспирисало настанак једног од два стрипа који ће бити изложени у музеју.

Фото Промо

- Забележено је да су прве бомбе почеле да падају на Београд у 6 и 30 изјутра, а негде сам нашао податак да су колпортери, који су продавали дневне новине на улици, долазили да их преузму нешто пре тога, па је то вероватно био начин на који је сачуван примерак који је дошао до мене - објашњава Зограф.

- С обзиром на то да је приликом бомбардовања прекинута не само дистрибуција већ и излазак листа, који ће бити обновљен након ослобођења 1944, чинило ми се да тај примерак, који већина читалаца заправо никада није прочитала, крије у себи наговештај наступајуће катастрофе.

У другом стрипу, под називом "Бележница једног скаута", како би из угла грађана описао доживљај 6. априла 1941. и дана који следе, Ракезић као полазну тачку користи много интимније записе - дневник једног тинејџера:

Фото Промо

- Драгоцен извор информација о начину на који је цивилно становништво доживело 6. април 1941. представљају личне белешке које су иза себе оставили савременици. Мој извор био је дневник једног тинејџера, пасионираног скаута, који је ситуацију посматрао из мање формалног угла. Ипак, његови записи говоре о преокупацијама оних који су затекли себе у реалности која је уследила након бомбардовања: бежање у сеоска домаћинства, распад земље, рашчишћавање разрушеног града, трагање за било каквим извором зараде...

Интервенцију на сталној поставци прати и ауторски текст уметника "Мала породична историја", који ће бити први пут објављен на сајту Музеја. Ракезић реконструише догађаје из живота чланова своје породице смештајући их у историјски и политички контекст Другог светског рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ВЕЧНО ПАМЋЕЊЕ ЗА СТРАДАЛЕ У ЛОГОРУ: Прва изложба Меморијалног центра Старо сајмиште од сутра у Народном музеју Србије