КРАДЉИВЦИ ЕКСПОНАТА ПРИПАДАЛИ ИСТОЈ ФИРМИ: Поводом нестанка драгоцености из Музеја Југославије и Музеја примењене уметности

М. Краљ / Д. Матовић

27. 03. 2021. у 11:10

ФИРМА која је обезбеђивала Музеј примењене уметности у време када су, у лето 2019. године, из њега украдени уметнички предмети, углавном од злата, вредни око 300.000 евра - "Добергард", је иста она која је чувала пре пет година Музеј Југославије, када су из њега нестали експонати из збирке "Поклони и лични предмети Јосипа Броза Тита". Ово је јуче саопштило Министарство културе и информисања.

КРАДЉИВЦИ ЕКСПОНАТА ПРИПАДАЛИ ИСТОЈ ФИРМИ: Поводом нестанка драгоцености из Музеја Југославије и Музеја примењене уметности

Фото Танјуг

У том саопштењу износи се да се министарка Маја Гојковић "упознала са још једним предметом почињене крађе", чији је извршилац било лице ангажовано на уговор о делу у фирми "Добергард", односно, "Добергард плус". Из предмета који се односи на Музеј Југославије, види се, истичу у саопштењу, "да је окривљени закључио споразум о признању кривичног дела тешке крађе и осуђен је правоснажном пресудом":

- Из пописа предмета утврђено је да је починилац кривичног дела отуђио личне предмете Јосипа Броза Тита, као и послужавник и чашу са ликом Хајла Селасија. Фирма "Добергард" је на основу учињене штете исплатила 3.250.607,16 динара на рачун Министарства финансија, Управе за трезор - закључује се у саопштењу Министарства.

Неда Кнежевић, Фото П. Митић

Пре пет година, "Новости" су опширно извештавале о крађи коју је пријавило руководство Музеја Југославије, а због које је ухапшен Иван Миловановић, радник "Добергарда". Полицијска истрага утврдила да је, у више наврата, у својој смени, у витрине завлачио алат који је сам правио и из њих извлачио експонате, које је стављао у џеп и тако их износио из музејског комплекса.

- Истога дана, 23. децембра 2016. године, када сам ја у својству руководиоца музеја у управи полиције давала изјаву и доказни материјал о потенцијалном починиоцу кривичног дела, представник "Доберграда" је непосредно предао једнострани раскид уговора, из разлога што је каснило плаћање рачуна - каже, за "Новости", Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије, додајући да "Добергард", од тада не обезбеђује њихову кућу. Како МЈ није могао да функционише без физичког обезбеђења, уз дозволу Управе за јавне набавке, расписали су тендер на коме је изабрано друго обезбеђење.

НИСМО НИ ХУЛИГАНИ, НИ НАВИЈАЧИ

ДИРЕКТОР "Добергарда" Душан Ђукић демантовао је наводе да ова фирма има било какве везе са било којом навијачком групом.

- "Добергард" постоји још од 2004. године где сам од првог дана једини власник и директор, па осећам обавезу да у име великог броја наших запослених, најпре демантујем довођење у везу са било којом од наведених навијачких и хулиганских организованих криминалних група, за шта министарку Гојковић позивам да, уколико има о томе и доказе, одмах исте достави надлежним органима, а не медијима, којима за сваки вид провере наведеног стојим на располагању - казао нам је Ђукић.

Маја Гојковић, Фото П. Милошевић

Директор компаније "Добергард" Душан Ђукић потврдио нам је да је ова фирма после окончања поступка, током којег је окривљени преминуо, по принципу објективне одговорности у својству послодавца обештетила Музеј, у износу преко 3,2 милиона динара.

- Без обзира на провере које за ангажоване службенике обезбеђења врши надлежно Министарство унутрашњих послова приликом издавања лиценце за те послове, "Добергард" не може да гарантује да и међу нашим редовима не постоје појединци који прекрше закон - каже Ђукић за "Новости".

- Када је у питању Музеј примењене уметности услуге обезбеђења пружали смо још од 2014. године кроз више уговора о јавној набавци, па и 2019. године када се наводи да се десила спектакуларна крађа у овом музеју, и то кроз Уговор бр. 06/18-397 који је важио од 19. 12. 2018. до 18. 12. 2019. године и који није могуће ретроактивно раскинути како се то сада захтева.

Ђукић истиче да без обзира на много спорних околности да ли је, када и како заиста настала наведена штета, неће коментарисати поступак док траје истрага.

- Уколико се заиста утврди кривица само нашег службеника обезбеђења, ми ћемо као одговорна компанија у својству његовог послодавца надокнадити пун износ штете у износу који наводи министарка Гојковић - тврди Ђукић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)