ТРАЖИО ЈЕ ЧУДА МАЛИХ СТВАРИ: У Кракову преминуо велики пољски песник и есејиста Адам Загајевски

Б. Ђорђевић

22. 03. 2021. у 23:11

УЗ сву технологију и револуцију у науци и медицини, и даље имамо душу, мада нисам сигуран да је сви људи имају.

ТРАЖИО ЈЕ ЧУДА МАЛИХ СТВАРИ: У Кракову преминуо велики пољски песник и есејиста Адам Загајевски

Фото Л. Брајовић

Можда је вешто скривају... Поезија је ствар душе, заправо, дијалог између језика и душе, а технологија се души не одазива. Иако смо остварили прогрес у технологији, још не знамо смисао живота...

Говорио је овако, у једном интервјуу за "Новости", велики пољски и светски песник и есејиста Адам Загајевски. Преминуо је прексиноћ у Кракову, вероватно не случајно, на Међународни дан поезије.

Рођен је у Лавову, у данашњој Украјини, 1945. године. После окончања Другог светског рата, породица Загајевски преселила се у Гљивице, град у Шлеској. Студирао је филозофију и психологију у Кракову, где је, радећи као професор филозофије, живео до 1980. Био је истакнути представник пољског књижевног новог таласа. Почетком осамдесетих година Загајевски се преселио у САД, где је био универзитетски професор у Тексасу, док је један део сваке године живео у Паризу. После пада Берлинског зида, Загајевски градовима у којима живи поново придружује и Краков, у коме је последњих година највише и боравио.

- Био сам протеран из дома још као беба и важна ми је потрага за њим. Увек сам видео нешто романтично и лепо у томе да ново место прилагодим себи - причао нам је Загајевски.

Његова поезија је један је од најизразитијих примера сусрета поезије и стварности у модерном европском песништву.

- Та стварност се мењала, у њој су се таложили и вртложили различити процеси и догађаји, указивала нова лица актера и нови изазови сасвим конкретних ситуација, па се, сагласно томе, нужно мењала и поезија која је са задатом и препознатом стварношћу била у динамичком и никада равнодушном односу - каже, за "Новости", Гојко Божовић, који је као главни уредник "Архипелага", објавио његове песничке књиге "Антене" и "Невидљива рука", као и књигу есеја "Одбрана ватрености", у преводу Бисерке Рајчић.

БЕОГРАД У СРЦУ

Београд је за мене посебна врста искуства. Био сам неколико пута и сваки пут су ме импресионирали животност културне сцене и читања пред активном публиком. И у време рата објављивале су се књиге упркос свему. Чувам посебно место у срцу за Београд - говорио је, за "Новости", Загајевски.

У поезији овог песника, по речима Божовића постоје два тока:

Фото  Промо

- Његове песме писане током седамдесетих и осамдесетих година представљају један од најупечатљивијих примера социјалног веризма у европској поезији тог времена. Друга велика фаза у поезији овог песника почиње деведесетих година. Обележена поетиком магијског веризма, поезија Адама Загајевског у овом периоду окреће се тихом, суптилном и промишљеном преиспитивању људске свакодневице, као и малим чудима и мистици малих ствари у свакодневним околностима.

НЕПОЗНАТЕ СИЛЕ

ЗА мене је писање једно чудо које се не дешава сваког дана. Наиђе период када не могу ниједну песму да напишем, а онда се чудо поново деси. Није ово посао као инжењерски. Никад не знам да ли ће дан бити добар, да ли ће ми пасти на памет нека идеја. Ослањам се на непознате силе које се зову инспирација или стваралачки импулс. То или дође или не, тако да су неки дани безнадежно изгубљени. Мада нису сасвим... пишем ипак, правим неке белешке - говорио је Загајевски.

Цењен и поштован у неколико генерација српских песника, Загајевски је боравио у априлу 2008. у Београду и Новом Саду, као гост свог српског издавача "Архипелага".

- Његово књижевно вече у Културном центру Београда један је од најпосећенијих књижевних догађаја у Београду у тој деценији. Из песниковог сусрета с Београдом настала је и песма "Аутопортрет" која је објављена у књизи "Невидљива рука": "април у Београду, богиње недавног рата, / набујао Дунав подсећа на безбрижну младост у Немачкој..."

Последњи пут видео сам га у Подгорици и на Скадарском језеру, почетком марта 2019, када је примио награду "Књижевни пламен" и био међу нама, тих и скроман, велики песник у потрази за чудима свакодневице - каже Божовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)