КАПЕТАН АМЕРИКА ПОСТАО ГЕЈ: И компанија "Марвел" решила да одговори на захтеве политичке коректности

А. ПОПАДИЋ

20. 03. 2021. у 13:00

Компанија "Марвел" почела је са писањем нове историје најавивши да ће један од најпознатијих суперхероја Капетан Америка у новом стрипу бити представљен као геј. Нови стрип јунак зове се Арон Фишер, а први број из овог мини-серијала у продаји ће се наћи 2. јуна.

КАПЕТАН АМЕРИКА ПОСТАО ГЕЈ: И компанија Марвел решила да одговори на захтеве политичке коректности

Фото "Марвел"/принтскрин

- Фишер је неустрашиви тинејџер који устаје у заштиту својих пријатеља бескућника и одбеглих - наводи се у саопштењу.

А прве објављене скице приказују да нови Капетан Америка има чирокану и са стране избријану главу, тетоваже (међу којима је и америчка застава), пирсинге...

Marvel Comics тако прославља 80. рођендан управо промоцијом новог стрип серијала The United States of Captain America. У њему четворица хероја, Стив Роџерс, Сем Вилсон, Баки Барнс и Џон Вокер, који су у неком тренутку били у кожи Капетана Америке крећу у потрагу за изгубљеним Стивовим штитом. Током путовања срећу обичне људе које је Капетан инспирисао на храброст и одбрану своје заједнице. Један од њих је и Арон Фишер, који ће постати Капетан Америка Железнице.

- Арон је инспирисан многобројним херојима квир заједнице: активистима, вођама и обичним људима који се боре за бољи живот. Он је на страни прогоњених и заборављених. Надам се да ће ова наша прича имати одјека код читалаца и инспирисати нову генерацију хероја - поручио је аутор овог стрипа Џош Трухиљо.

За илустратора који је цртао Фишера и његове авантуре ангажован је трансродни уметник Јан Базалдуа.

- Срећан сам што читаоцима могу да представим отворену геј особу која се диви Капетану Америци и бори се против зла како би помогла онима који су за друштво готово невидљиви. Док сам га цртао размишљао сам: Капетан се бори против супермоћних бића и готово увек спасава свет, али Арон помаже онима који ходају сами улицама и свакодневно се суочавају са проблемима - рекао је Базалдуа.

И док ће чувени Капетан Америка у стрипу постати геј, на филму ће бити - црнац. Ово је закључак последње сцене блокбастера "Осветници: крај игре", када "бели" Капетан Америка Стив Роџерс предаје свој магични штит тамнопутом јунаку Фалкону уз речи: "Ово је сада твоје". О овој промени, међутим, у "Марвелу" још ћуте.

Ипак, јасно је да је ова компанија одлучила да одговори на захтеве о различитости и политичкој коректности, тако што у свој универзум укључују све више жена, црнаца, гејева... Та одлука се показала и финансијски исплативом када је 2018. објављен први филм са тамнопутим суперхеројем Црни Пантер. Oдмах је постао блокбастер, а осим велике зараде "Марвелу" је донео добре критике, па чак и номинацију за Оскар за најбољи филм. Судећи по последњим најавама, многи добро познати хероји "промениће кожу".

ЕДИЦИЈЕ "ЗА ОДРАСЛЕ"

У "Марвелу" је, наводно, током осамдесетих постојало правило "без гејева у стрипу", а сваки стрип у коме се помиње неки припадник ЛГБТ популације морао је да носи ознаку "само за одрасле". Први геј јунак у "Марвеловом" универзуму био је мутант из "Иксмен" серијала Северна звезда. Иако га је његов аутор Џон Бирн још 1979. осмислио као геја, његова сексуалност у стрипу била је сакривена све до 1992, да би се 2012. у стрипу и венчао са својим дугогодишњим партнером.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)