ВЕЛИКИ УСПЕХ УГЛЕДНОГ СРПСКОГ СЦЕНОГРАФА: Александар Денић номинован за оперског “Оскара”

В.В.С.

05. 03. 2021. у 15:57

ВЕЛИКИ УСПЕХ УГЛЕДНОГ СРПСКОГ СЦЕНОГРАФА: Александар Денић номинован за оперског “Оскара”

Фото: Принтскрин

НАШ угледни филмски и позоришни сценограф Александар Денић номинован за International Opera Award 2020.

Ово је други пут (после 2014. ) да је Денић у најужем избору за награду у категорији "Designer of the Year”. О номинацијама и наградама оперског “Оскара” одлучује четрдесеточлани жири интернационалних стручњака. Као и сваке године церемонија ће се одржати у Лондону. Проглашење победника и додела награда одржаће се 22. априла.

Иначе, наш уметник аутор је бројних домаћих и страних сценографија, вишеструко награђиван. Денић је у годишњој анкети стручног позоришног часописа “Театар хојте” у којој су учествовала 44 позоришна критичара из Немачке, Аустрије и Швајцарске проглашен за сценографа године у Немачкој 2014. године. То престижно признање добио је за рад на на сценографији представе “Путовање на крај ноћи”, у режији Франка Касторфа у минхенском Резиденцтеатру.

Исте године, у годишњој анкети часописа “Дојче бине” за сезону 2013/2014, добио је и признање за изузетан допринос развоју сценографије. Та награда, као и немачка национална награда “Фауст” додељене су му за сценографију Вагнерове оперске тетралогије “Прстен Нибелунга”, такође у режији Касторфа, а у продукцији Оперског фестивала у Бајројту.

Денић је 2015. проглашен за сценографа године, други пут заредом у Немачкој - овога пута за представу “Baal “ у режији Касторфа у минхенском Резиденцтеатру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)