ЗАГРЉАЈИ У ДОБА КОРОНЕ: Весна Кнежевић о изложби "Четврта соба", потреби за додиром, јарком колориту, људској виталности

М. Краљ

01. 03. 2021. у 10:46

ЗАГРЉАЈИ У ДОБА КОРОНЕ: Весна Кнежевић о изложби Четврта соба, потреби за додиром, јарком колориту, људској виталности

Фото промо

ЈЕДНА од најистакнутијих сликарки на домаћој ликовној сцени, професорка Факултета ликовних уметности у Београду, Весна Кнежевић, у Галерији 73 на Бановом брду, представља нова дела на поставци "Четврта соба".

То су слике великих формата, на којима ауторка, која је реализовала више од 50 самосталних изложби, разрађује за њу два својствена циклуса - "Пољубац" и "Трпеза".

- Слике су на овој поставци изашле у простор, што је реакција на ово наше време без загрљаја, контаката, додира. Ово је мој загрљај са публиком - каже уметница о делима насталим током изолације због пандемије короне, а која ће бити изложена до 9. марта. - Тако постављена, дела нуде да се телесно доживи оно што је на њима представљено.

Пре него што смо ушли у еру "социјалне дистанце", у Галерији "Хаос" уметница је излагала танане цртеже на поставци "Соба очекивања", који су носили лагани набој и однос према телесности у времену када је живот млео и ишао жестоким стазама, када су сви путовали... Док, на актуелној поставци великим платнима и жестоким колоритом, покушава да надомести људску потребу да се приближимо једни другима, када нам се живот зауставио.

- Свима нам је сада потребно уточиште, а загрљај је једно дивно место, у ком сви желимо да боравимо - наставља саговорница. - Радови сада одражавају потребу за комуникацијом, а кроз изложбу се пролази као кроз авеније, док са разних страна изненађују љубавне сцене.

Шетња кроз "Четврту собу" води и поред шума и башта из сећања ауторке, али и неких призора са Авале, где постоје алеје божура...

- Тражила сам места тим љубавним дешавањима - открива Кнежевићева, чије "Трпезе" носе и асоцијацију на Платонову "Гозбу", која је прича о љубави. - И трпеза је место где се сусрећу људи.

Снажан колорит и експресија, печат су укупног стваралаштва Весне Кнежевић, о чему говори:

- У овој ситуацији ми је боја била примарна и одредила дешавања у цртежу. Она је носилац ове поставке и значајна је колико и порука радова - објашњава уметница, сугеришући да и велики формат има још једно значење: подсећа на мурал. - Хтела сам да дозовем ситуацију кретања кроз град, град љубави.

Пољупци су били тема и претходне изложбе у Галерији ФЛУ, али се користила другим средствима: сакрила их је испод фолије на таваници. Сада се вратила традиционалнијем сликарском приступу:

- Без обзира на то којим се техникама служим, покушавам да избегнем распричавања, већ да ликовним ефектима појачам тренутне догађаје. Тежња ми је да, када сте испред ликовног дела, доживљај буде експресиван, да вам оно не прича причу, већ да вас упије и подигне вам расположење.

На питање да ли смо услед пандемије присиљени да прихватимо "нову релност", одговара:

- Нова реалност увек постоји, јер смо увек у новом дану, који нам нуди нешто другачије, без обзира на то јесмо ли тога тренутно свесни. Сада смо били доведени до ситуације да смо сви, цео свет, морали да увидимо ту нову реалност. У томе смо били заједно, па самим тим и блиски. Следе нам нови дани и верујем да ће донети нешто добро. Верујем у велику виталност човека. Прилагодићемо се новим стварима колико нам буде потребно, а сачувати оне добре, онолико колико нам значе - закључује Весна Кнежевић.

ЧАРОЛИЈА

ИМЕ изложбе "Четврта соба" проистекло је из једне јапанске приповетке - објашњава сликарка. - Она је веома апстрактна и води нас кроз једну врсту сна, који можемо сви да сањамо, а поука која из њега произилази је да увек постоји чаролија, коју треба сачувати.

ЕНЕРГИЈА МЛАДОСТИ

ПОКУШАВАМО сви заједно на ФЛУ да пребродимо ово време, а праве ефекте знаћемо тек накнадно, када ћемо кроз радове студената сазнати какве су притиске осетили у изолацији. Тешко је док човек сазрева да буде ван факултета. Зато и постоје школе, да бисмо били у сагласју са генерацијом, али и у комуникацији са професорима, јер тако дају најбоље од себе. Али, младост има сјајну енергију и све оно што је било у њима, верујем да ће у неком моменту изаћи у најбољем сјају - тврди редовна професорка ФЛУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)