ОД УСТАШКЕ УНИФОРМЕ И МАСКЕ МЕ ЈЕ ПОДИЛАЗИЛА ЈЕЗА: Вук Костић непрепознатљив као командант логора - на снимању “Даре” би ми буквално позлило

Новости онлине/М. ЈЕШИЋ

20. 02. 2021. у 23:09

ГЛУМАЦ Вук Костић део је глумачке екипе филма "Дара из Јасеновца", у којем тумачи лик Мирослава Филиповића, команданта логора Јасеновац и логора Стара Градишка.

ОД УСТАШКЕ УНИФОРМЕ И МАСКЕ МЕ ЈЕ ПОДИЛАЗИЛА ЈЕЗА: Вук Костић непрепознатљив као командант логора - на снимању “Даре” би ми буквално позлило

Промо фотографија

За потребе филма "Дара из Јасеновца" Вук Костић направио је потпуну трансформацију, те у овом остварењу изгледа готово непрепознатљиво - ћелав је и има плаве очи.

- Дуда шминкерка је дивна и она ми је пуно помогла. Поред тога што сам ћелав и изгледам старије, имам и плаве очи. Знао сам да ћу се трансформисати, али нисам веровао да ће то толико бити радикално - истакао је Вук у једном интервјуу.

Мирослав Филиповић Мајсторовић, којег у филму тумачи Вук Костић, био је фрањевац, усташа, једно време командант логора Јасеновац и логора Стара Градишка и један од најсуровијих злочинаца у Друугом светском рату. Рођен у Јајцу 1915. године, а 1938. заредио се и ушао у фрањевачки ред у самостану Петрићевцу у Бања Луци, добивши редовничко име Томислав.

У селу Шарговцу, Филиповић, већ у усташкој униформи, јер фрањевци за њега више нису хтели ни да чују, и још неколико усташа затекли 52 маишана усред наставе. Ушли су у један разред, пристојно поздравили учитељицу и децу, да би Филиповић замолио наставницу да одабере неког од ученика.

Филиповића су у том крају јако добро знали, поздрављао се, па је учитељица мислила да жели да неко од ученика нешто изрецитује. Одабрала је извесну Радојку Гламочанин, да би он дете, које му је пришло сасвим без страха, подигао на учитељицин сто и нагло јој пререзао врат ножем.

* У филму "Дара из Јасеновца", редитеља Предрага Антонијевића, играте Мирослава Филиповића. Кажите нам нешто о лику који тумачите?

- Улога коју играм изискивала је једну страшну маску, од које ме подилазила језа, и усташку униформу. Сваки пут сам осећао нелагоду кад дођем на сет и гледам две стотине момака у усташким црним униформама који гуркају децу. Мислио сам то првог дана, па, навићи ћеш се Вуче, све то знам, био сам као клинац у групи код Мике Алексића, завршио сам ФДУ, један од најбољих факултета на Балкану, све ја то знам, говорио сам себи - то је само филм, то је само филм. Али, сваки дан сам имао језиву непријатност, најслабији сам на децу, и гледао сам те сцене потресне, јер су то неки мали животи, неке мале личности које никада неће одрасти. Ја сам, генерално, на људску муку јако осетљив, мени буквално позли. То ме раздире. С друге стране, био сам јако срећан да својим умећем дам допринос да тај пројекат угледа светлост дана. То је јако важан филм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kkk

22.02.2021. 23:28

Film je,neverovatno tezak,potresan tuzan,ali mora se pogleati i gledati... To je bio jeziv period zs Srbe,narocito decu.Glumci su,perfektno odradili svoj posao,a najvecu pohvalu,zasluzuje Biljana Cekic,koja je savrseno odigrala Hrabru,istrajnu,upornu malu devojcicu,da spasi svog mladjeg brata. Sve pohvale,za scenario,reziju,scenografiju,sminku, kostim,glumu...