КРАЈ КРИЗЕ У МСУ: Маријана Коларић изабрана за директора

М. А. К.

18. 02. 2021. у 22:15

ПОСЛЕ готово шестогодишњег в. д. стања и једног неуспелог конкурса, на челно мести у Музеју савремене уметности, Влада је именовала историчарку уметности Маријану Коларић.

КРАЈ КРИЗЕ У МСУ: Маријана Коларић изабрана за директора

Фото Приватна архива

Тиме би требало да буде окончана криза кроз коју је ова кућа пролазила претходних месеци.

Кулминирала је поларизацијом кустоса и дела запослених и в. д. директора Виктора Киша, поводом покушаја отварања кафића у приземљу здања обновљеног 2017. године. Као и довођења гостујуће изложбе венчаница Жан-Пола Готјеа, због чега је уклоњен део поставке "Трагови нашег времена".

У готово метеорској брзини, Управни одбор МСУ (за чијег председника је именован сликар Владислав Шћепановић) почетком јануара је расписао конкурс, потом и спровео процедуру, па је 8. фебруара, проследио листу кандидата Министарству културе и информисања. Њихово опредељење, да је од четворо пријављених кадидата, најкомпетентнија да води музеј на Ушћу управо Коларићева, одмах је прослеђено Влади, која га је после само десет дана и усвојила.

За све четворо кандидата, а међу којим су, уз изабрану директорку, били и Нела Тонковић, Слободан Накарда и Бранко Поповић - УО је изнео став да имају компетенција да управљају овом институцијом. Као најбољег кандидата, ипак, су истакли Коларићеву, садашњу уметничку директорку приватне београдске галерије "Новембар" (њеног суоснивача уз Срђана Шапера), која је својевремено била и стручни сарадник за културу у управи града Панчева.

Уз Шћепановића, чланови УО су Светлана Митић, Александар Лека Младеновић, Никола Коља Божовић и Сања Поштић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)