СЛИКА УТЕМЕЉИВАЧА НБС У АМБАСАДИ У ЛОНДОНУ: Откупљен портрет Мијатовића

М.А.К.

05. 02. 2021. у 18:17

СЛИКА УТЕМЕЉИВАЧА НБС У АМБАСАДИ У ЛОНДОНУ: Откупљен портрет Мијатовића

Амбасада Србије у Лондону

ПОРТРЕТ Чедомиља Мијатовића, једног од првих 16 академика Српске краљевске академије и њеног другог председника, утемељивача Народне банке Србије, шестоструког српског министра финансија, вишеструког министра иностраних дела, и дугогодишњег посланика Краљевине Србије у Уједињеном краљевству, који је оставио неизбрисив печат и на британско-српске односе, однедавно краси здање наше амбасаде у Лондону.

Портрет у готово у природној величини, рад индијског уметника Џехангира Ардешира Лалкаке(1884-1967)откупио је и донирао амабасади угледни британски адвокат српског порекла Петар Орлић. Више деценија ова слика се налазила код Мајкла Тавенора, старешине катедрале у Херфорду, који ју је на поклон добио од кћерке Чедомиља Мијатовића - Милице Прајор. Реч је о ћерки из другог брака, са Енглескињом Ејде Прајор, која је скромно живела у предграђу Лондона, а Тавенор јој је помагао као свештеник англиканске цркве у Илингу.

Заузврат му је поклонила портрет свог оца из 1912. кодине. Иначе, урна са пепелом Чедомиља Мијатовића, који је умро 1932. завршила је у амбасади Краљевине Југославије у Лондону током Другог светског рата, али је потом изгубљена, док је његов архив изгорео у пожару у Лондону, пред Први светски рат, па је ова слика једна од ретких сачуваних сведочанстава из његовог живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)