АНИНИ СТИХОВИ У ИМЕ ЕВРОПЕ : Српска песникиња из Ниша међу пет кандидата за светску награду "Црни бисер"

Ј. С.

04. 02. 2021. у 13:39

МЛАДА песникиња Ана Илић из Ниша, изабрана је у најужи избор од пет кандидата за награду "Црни бисер" коју додељује Европска организација за ретке болести.

АНИНИ СТИХОВИ У ИМЕ ЕВРОПЕ : Српска песникиња из Ниша међу пет кандидата за светску награду Црни бисер

Фото Фејсбук

Ову талентовану и креативну девојку која болује од Фридрајхове атаксије, за велику и престижну награду номиновали су из Националне организације за ретке болести Србије.

- На моје велико изненађење, Управни одбор Европске организације је баш мене именовао за једног од петоро финалиста и тиме ми учинио велику част и одао велико признање. Победник ће бити објављен после јавног гласања, 24. фебруара - појашњава ова даровита девојка за "Новости".

Сама награда је осмишљена тако да помери границе видљивости и представља изванредну прилику да се шира јавност и доносиоци одлука још више информишу о проблемима са којима се сусрећу оболели од ретких болести у Србији, Европи и свету, као и о Фридриховој атаксији болести са којом Ана живи.

ГЛАС" 30 МИЛИОНА ЉУДИ

НАГРАДУ "Црни бисер" додељује "Еврордис", својеврни глас 30 милиона људи погођених ретким болестима и кровни савез који представља 949 организација пацијената из 73 државе. Награда је интернационална, могу се кандидовати људи из целог света, баш као што и право гласа имају сви. Додељивање "црних бисера" одржава се сваке године почетком фебруара како би се отворио месец Дана ретких болести.

Ана је јавности Србије постала позната када је као девојчица у Владичином Хану промовисала своју прву збирку песама, а потом су уследиле и друге. Књиге су продаване "по мери срца" и Ани обезбеђивале квалитетнију терапију.

Када је Ана одлучила да упише Филозофски факултет, цела породица која је Анина неизмерна подршка кренула је из Владичиног Хана у Ниш. Ана је и дипломирала на одсеку филозофија и наставила да спаја своју креативност са послом којим се бави и вечито жељна знања и усавршавања пронашла је свој пут у свет одраслих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)