ЛАКА ЖЕНА, ИДЕ КОД ПСИХИЈАТРА: Изложили су је медијском линчу, а сада се Хрвати постхумно извињавају Мири Фурлан

Срна

27. 01. 2021. у 22:26

ЛАКА ЖЕНА, ИДЕ КОД ПСИХИЈАТРА:  Изложили су је медијском линчу, а сада се Хрвати постхумно извињавају Мири Фурлан

Архива

ГЛАВНИ уредник загребачког "Глобуса" Здравко Милиновић извинио се постхумно глумици Мири Фурлан због хушкачког текста из 1992. године и својеврсног медијског линча чувене глумице.

- Макар прекасно, дубоко се извињавамо Мири фурлан - пише на насловној страни портала "Јутарњег листа", који је у истој групацији са "Глобусом".

Мира фурлан је преминула прошле седмице, а након вести о њеној смрти у САД, у хрватској јавности се почео преиспитивати однос према њој почетком деведесетих година.

У Глобусу је 1992. године изашао фељтон у три дела. Један је био под насловом "Тежак живот лаке жене", а у тексту се на нивоу трача и оговарања копало по њеном приватном животу, прозивана је што одлази психијатру, али и за издају Хрватске, подсећа хрватски портал "Индекс".

Набрајали су се њени љубавни партнери, писало о сахрани њене мајке, а споменуто је и то да јој је мајка била јеврејског поријекла.

Главни уредник "Глобуса" тада је био Денис Куљиш.

Други наставак фељтона имао је наслов: "Неспремна на животну улогу", а трећи "Прича о два града".

Повод тим текстовима била је чињеница што је Мира Фурлан наступала у позоришту у Београду да би се, након прозивки у хрватским медијима, преселила у САД.

Фељтон је објављиван од краја јануара до средине фебруара 1992.

"Глобус" у монографском издању поводом 30 година излажења недељника, у којем су споменути неки промашаји, однос према Мири Фурлан није споменуо.

- Три наставка фељтона о Мири Фурлан нисмо споменули ни речју. Сада када је велика глумица заувек отишла, када су се многи па и злуради сетили `Глобусовог` учешћа у медијском линчу Мире Фурлан, времена у којем је добила отказ у Хрватском народном казалишту и остала без свог загребачког стана, могли бисмо се поклопити по ушима, ћутати и чекати да све прође - написао је главни уредник "Глобуса".

Милиновић је додао да истина пече и да зато "Глобус", макар и прекасно, мора да се дубоко поклони и дубоко извини Мири Фурлан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)