СРПСКИ ЗЛОЧИНИ КАО ЗАДАТА ТЕМА: Велики број угледних личности својим потписом дао подршку бојкоту "Нинове" награде за роман године

М. МИРКОВИЋ

23. 01. 2021. у 10:24

СРПСКИ ЗЛОЧИНИ КАО ЗАДАТА ТЕМА: Велики број угледних личности својим потписом дао подршку бојкоту Нинове награде за роман године

Новости

У ЖИРИЈУ за доделу овогодишње "Нинове" награде нема ниједног писца ни књижевног критичара! Боље да су покупили случајне пролазнике или читаоце са улице но што су устројили овакав жири! "Нинова" награда више ништа не значи, остала је само реклама.

У овим речима књижевнице Љиљане Ђурђић, чланице СКД, сажет је став потписника бојкота овог књижевног признања, којих је све више - писцима који су се прошле године изјаснили за бојкот, својим потписом је сада пружило подршку и више од двадесет угледних књижевника, историчара, музичара, филозофа, ликовних уметника...

Музичар и писац Ненад Јанковић алијас Неле Карајлић, сматра да је невоља у томе што је, заједно са самим новинама, приватизовано нешто што је претходно постало некаква државна, национална институција:

- Како живимо у свету у ком се свако затвара у засебне балоне, и нико не гледа у оног у балону до њега, дошли смо у апсурдну ситуацију да је нешто од националног значаја, отргнуто од националне културе. Не мислим да то може дуго трајати, и пријавио сам се да потписом допринесем бојкоту из жеље да награда поврати углед који је раније стекла и уживала. Нека добри и поштовани читаоци не помисле да сам љубоморан јер је мени и мојој књижевности "Нинова" награда недостижна, ја свакако пикирам на "Нобела" - само да га у међувремену не приватизују.

Композитор Светислав Божић истиче да је награда почела да губи литерарну супстанцу и онај отмени ореол који је красио литературу и писце њоме овенчане, и додаје:

- Потписима и петицијама се не мења супстанција неке појаве већ се она још више иритира, те сам невољни савезник у тој револуцији - окренут квалитету, јер ако ово постане политичко надгорњавање, онда нема смисла. Литерарне материје више нема у обиму који литература заслужује, а треба нам литература и као утеха.

Сликар Милош Шобајић уверен је да је већ чињеница да само што се у пропозицијама за роман који ће ући у конкуренцију не наводи обавезна тема и став - више но довољан разлог не за бојкот, већ за пуштање награде низ воду.

- Роман, да би био разматран, мора да се бави проблемима у бившој Југославији, Србији деведесетих, те да се неизоставно осврне на српски велики злочин и геноцид - што је апсолутно шокантно и неприхватљиво - наводи Шобајић. - Цео свет иде према све већој цензури, те је цензура у "Нину" толико мала и безначајна за српски корпус да не заслужује ни да се бавимо тиме. Нека они обављају ту прљаву работу сами.

Књижевница Весна Капор је јасна:

- У датој ситуацији у којој се књижевност кроз "Нинову" награду профилише као идеолошка матрица једне провенијенције подржавам бојкот. Своје књиге, иначе, и без тога, не бих слала на ту адресу. Српска књижевност је много више од ове награде.

ЛИСТА ПОТПИСНИКА

ПОТПИСНИЦИ подршке бојкоту "Нинове" награде су и писац и филозоф, академик Шефкет Крцић, историчари Чедомир Антић, Немања Девић, Бојан Димитријевић и Милош Ковић, социолог Слободан Антонић, редитељ Предраг Гага Антонијевић, књижевница и публициста Мирјана Бобић Мојсиловић, писци Саша Радоњић и Предраг Митровић, сценариста и критичар Небојша Пајкић, драматург и писац Петар Грујичић, музичар и писац Бора Ђорђевић, новинар (и последњи главни и одговорни уредник изворног "Нина") Слободан Рељић, те двојица музичара, чланови бенда "Београдски синдикат": адвокат Феђа Димовић и продуцент Александар Протић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)