НАРОДНИ МУЗЕЈ ДОБИО ЗГРАДУ НА ТЕРАЗИЈАМА: Централни институт за конзервацију припојен овој установи

Д. Б. М.

22. 01. 2021. у 15:12

НАРОДНИ МУЗЕЈ ДОБИО ЗГРАДУ НА ТЕРАЗИЈАМА: Централни институт за конзервацију припојен овој установи

ТОБ

ЦЕНТРАЛНИ институт за конзервацију припојен је Народном музеју у Београду. Одлука о спајању објављена је 15. јануара у „Службеном гласнику“, а ступа на снагу осмог дана од објављивања, односно сутра (23. јануара). У образложењу је наведено да ће Народни музеј преузети имовину, права и обавезе ЦИК-а, као и запослене.

- Директор Народног музеја поднеће надлежном суду пријаву за упис у регистар промене, у року од седам дана од дана њеног ступања на снагу, и по извршеном упису у регистар обавестиће Министарство културе и информисања. Централни институт за конзервацију престаје са радом даном брисања из регистра код надлежног суда – објашњено је у одлуци.

Занимљиво је да је ова одлука, о којој се спекулисало, донета у тишини. Вести нема ни на сајту Народног музеја, нити Централног института за конзервацију. На насловној страни сајта ЦИК-а и даље стоји информација да су 5.8.2020.  завршени радови на реконструкцији и санацији зграде на Теразијама 26, коју је финансирала Влада Србије – Министарство културе и информисања, у износу од 35 милиона динара.

- Реч је о згради из двадесетих година прошлог века, пројектованој у духу архитектуре академизма, која се налази на парцели „Палате Анкер”, у најужем центру Београда. Санацијама крова и међуспратне кровне конструкције, у првој фази 2018. године, као и санацијама балкона и фасада према Балканској улици, Хотелу Москва и Теразијама, које су управо завршене, објекат је после 70 година поново добио аутентичан изглед уз повећану енергетску ефикасност, као и безбедност за запослене, али и све грађане који се крећу Балканском улицом - пише у саопштењу.

Дворишна зграда на Теразијама 26 (830 квадрата) пре више од десет година понуђена је Народном музеју, да се у њој сместе запослени док траје реконструкција здања на Тргу републике. Тадашњем руководству Народног музеја тај простор се није допао, па је припала тек основаном институту за конзервацију. Пре пет година ЦИК је добио на коришћење још 367,85 квадрата у приземљу са улазом из Балканске улице.

Институт је 2009. године основала Влада Србије уз помоћ италијанске Владе (која је донирала 974.462 евра) са циљем унапређења заштите културног наслеђа у Србији и региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)