ЕСЕЈИ ПРОТИВ ПРОПАГАНДЕ: Нови број часописа „Наш траг“ доноси неколико занимљивих текстова о Владимиру Пишталу

Д. Б. М.

21. 01. 2021. у 13:57

ЕСЕЈИ ПРОТИВ ПРОПАГАНДЕ: Нови број часописа „Наш траг“ доноси неколико занимљивих текстова о Владимиру Пишталу

Новости

У НАЈНОВИЈЕМ броју часописа „Наш траг“ објављено је неколико занимљивих текстова посвећених писцу Владимиру Пишталу.

Главни уредник Милан Р. Симић направио је разноврстан избор који у рубрици „Траг Плус” отвара одломак из Пишталовог новог романа „Песма три света“ – „Мрави“. Ивана Николић пише о Пишталовој причи „Милорад Павић: Изабраник“, а Душан Стојковић потписује текст „Све је у причи или о причама Владимира Пиштала“. Такође, издавач Ненад Шапоња посвећује свој текст његовој „књизи о смеху“ („Значење џокера“), као и Милан Миодрагов Пајевић („Од Чарлса Симића до Диониса“) и Душан Стојковић („Књига о унутршњем трчању“).

-Писани у перспективама од Џокера до Хермеса, тих богова нашег времена, и Диониса, бога претеривања, дубљег од сна, Пишталови распричани есеји, сви одреда усмерени против пропаганде, тих „вођених запажања”, откривају нам смех, не само као црвену нит композиције књиге, већ и као црвену нит наших живота.Као свака права књига, и „Значење џокера” нам, у ово рас-полућено време пост-истина, сведочи собом као претходном истином- написао је Шапоња.

Следе и реакције из Америке на роман Владимира Пиштала „Тесла, портрет међу маскама“, као и изводи из бројиних текстова написаних о књизи „Значење џокера“ поводом награде “Меша Селимовић” коју додељују „Вечерње новости“. Ову рубрику затвара интервју са Владимиром Пишталом који потписује Вујица Огњеновић („Књига раскршће“).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)