ПРОПИС ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Одржана прва јавна расправа о Нацрту закона о музејској делатности

Здравко Грумић

19. 01. 2021. у 10:14

ПРОПИС ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Одржана прва јавна расправа о Нацрту закона о музејској делатности

Фото Н. Карлић

НОВИМ Законом о музејској делатности биће на савремен начин уређен систем заштите и коришћења музејске грађе, вођење документације, услови и начин оснивања музеја и њиховог рада, као и друга битна питања у тој области, истакнуто је на првој јавној расправи о нацрту тог законског прописа, одржаној јуче у Галерији Матице српске у Новом Саду.

Министарство културе је протеклих година, у више наврата, покушало да изради тај закон али су тек сад створени услови и Радна група је припремила Нацрт тог документа, истакла је Данијела Ванушић, помоћник министра културе и информисања.

- Циљ је да се створи правни оквир, односно систем у оквиру којег ће установе заштите моћи да на адекватан и савремен начин обављају своју делатност - рекла је она напомињући да је тај закон потпуно прилагођен условима у нашој земљи тако да ће, кад ступи на снагу, бити и применљив, за разлику од неких земаља које су, како је напоменула, превише копирале европску регулативу у тој области.

И помоћник министра културе Радован Јокић је нагласио важност доношења тог закона, након скоро три деценије.

- Биће то својеврсно драгоцено упутство које ће умногоме олакшати рад музеја и оних који у њима раде - нагласио је он и позвао стручњаке да својим сугестијама у наредним данима помогну и допринесу да се та област што боље уреди.

Један од њих, др Драго Његован, донедавно директор Музеја Војводине, сматра да је већи део предложеног закона добар, али има и низ конкретних примедби попут прецизирања обавеза музејских оснивача да се убудуће не би дешавало да, како је рекао, "оснују музеј, па га пусте да се злопати".

- Требало би да се утврди и поступак неке врсте акредитације, да се јасно види шта све може да буде музеј - додао је Његован.

Председница Радне групе за израду Нацрта закона Тијана Палковљевић Бугарски напоменула је новине у закону, попут оснивања Музејског савета Србије, увођења термина "матичности" музеја и јасног дефинисања тог појма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)