АВАНТУРЕ ВАМПИРА И КРАЉЕВИЋА МАРКА: Издање првих албума нашег најдуговечнијег стрип-серијала "Вековници"

Марина Мирковић

19. 01. 2021. у 13:47

АВАНТУРЕ ВАМПИРА И КРАЉЕВИЋА МАРКА: Издање првих албума нашег најдуговечнијег стрип-серијала Вековници

Фото Приватна архива

ОД прве књиге, објављене 2007. године у четири броја "Политикиног забавника", стрип-серијал сценаристе Марка Стојановића "Вековници" - који данас живи у једанаест албума, изградио је и потврдио статус најдуговечнијег и можда најважнијег стрипског подухвата у нас.

Већ увелико култни серијал, који прати доживљаје мистериозног вампира Чена и бесмртника Краљевића Марка, који с краја 18. века сусрећу митолошка бића, али и историјске личности као што су Моцарт, Стеван Синђелић, Милош Обилић, те ликове из књижевности попут Фауста, Д`Артањана, Франкештајна - у протеклој години је најзад дочекао и издање у виду интеграла.

На идеју о креирању интеграла, неуморни стрип прегалац из Лесковца Стојановић, дошао је "на захтев публике" - просто, првих албума није било ни за лек, а интересовање публике није се смањивало.

Фото Приватна архива

Прва два броја "Вековника" - "Реквијем" и "Пасји живот" (ова прича је допуњена, што представља ексклузиву издања) налазе се у овом самосталном ауторском издању Марка Стојановића, које у тврдом повезу и колору, на 134 странице, представља радове цртача Александра Сотировског, Боривоја Грбића, Дејана Ненадова, Дениса Дупановића, Марка Николића, Радомира Изгаревића, Тихомира Челановића и Владимира Алексића. Насловницу су радили Далибор Талајић и Велибор Станојевић.

Стојановић је свој дугогодишњи пројекат и покренуо тако што је потражио помоћ многобројних домаћих стрип цртача, са идејом да сви они дају свој допринос у стварању серијала - са по неколико, бесплатно нацртаних табли.

Сада, када је серијал већ увелико етаблиран, тражен и вољен и ван граница наше земље, Марко одавно нема никаквих проблема са налажењем цртача - на стрипу је сарађивало преко 250 стрип-цртача из Грчке, Хрватске, Румуније, Црне Горе, Бугарске, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније и Грчке, а како каже - списак се чита као "ко је ко" балканског стрипа, што је и један од разлога што све више стрип-теоретичара из све већег броја земаља "Вековнике" не назива српским, већ балканским серијалом. Други разлог је то што су "Вековници" сем у матичној Србији објављивани или је у припреми њихово објављивање у Румунији, Македонији, Хрватској, Чешкој, Бугарској, Црној Гори и Грчкој..., а скоро сваки цртач би пожелео да се нађе на списку са најпознатијим регионалним ауторима, који су перјанице највећих америких, француских и италијанских издавача.

- Зато је један од албума у интегралу посвећен свима онима који су читали "Вековнике", а други свима онима који су сарађивали на њима - изражава своју захвалност аутор вишеструко награђиваног серијала Стојановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)