ЏОН ХЈУСТОН, ДИВ ХОЛИВУДА: Програм Кинотеке до краја јануара обележава и избор филмова великог редитеља

М. Н. М.

18. 01. 2021. у 09:11

ЏОН ХЈУСТОН, ДИВ ХОЛИВУДА: Програм Кинотеке до краја јануара обележава и избор филмова великог редитеља

Архива

ЈАНУАРСКИ програм Кинотеке ће, након пројекција одабраних филмова славног британског рок музичара и глумца Дејвида Боувија, те репризе неких програма из децембра када су због епидемиолошких мера биоскопи радили само по дану, обележити и избор филмова великог америчког редитеља Џона Хјустона.

Циклус посвећен славном америчком редитељу, сценаристи, глумцу, продуценту дуге и плодне каријере, двоструком оскаровцу, смештен у програм "Фокус - Џон Хјустон", биће представљен током последње седмице у месецу, од 25. до 31. јануара, а отвара га "Острво Ларго" (1948) са Хемфријем Богартом и Лорин Бекол.

Редитељ, сценариста и глумац, кога су звали титан Холивуда, номинован је за Оскара у све три области свог стваралаштва, укупно чак десет пута, а освојио је две награде Америчке филмске академије - за режију и за сценарио вестерна "Благо Сијера Мадре" (1948). Ово остварење на програму ће бити у среду 27. јануара, а уз тај филм, Хјустоново плодно и разноврсно стваралаштво репрезентоваће још 13 остварења снимљених у распону од готово пола века: "Џунгла на асфалту" (1950), "Афричка краљица" (1951), "Моби Дик" (1956), "Неприлагођени" (1961), "Судија за вешање" (1972) и други.

Циклус затвара, последњег дана у месецу, Хјустонов последњи филм "Мртви" (1987), према прози Џејмса Џојса.

РЕЦИКЛАЖА ИЛИ УМЕТНОСТ

ОВОГ месеца репризира се и ревија "Римејк - уметност или рециклажа?", а од данас до 24. јануара публика ће моћи да упореди филмове "До последњег даха" Жан-Лик Годара (1960) и Џима Мек Брајда (1983), затим "Једанаест ветерана" (1960) Луиса Мајлстоуна и "Играј своју игру" (2001) Стивена Содерберга, "Отвори очи" (1998) Алехандра Аменабара и "Небо боје ваниле" (2001) Камерона Кроуа, као и друге "парове" оригиналних и римејк верзија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)