ДНЕВНИК ИЗ БОЛНИЦЕ КИРИ: Сведочанство научника Радојка Максића о нуклеарној хаварији у Винчи

Д.Б.М.

10. 01. 2021. у 15:56

НАУЧНИК Радојко Максић (87) исписао је сведочанство о томе како је 1958. преживео нуклеарну хаварају у Институту за нуклеарне науке у Винчи, када је током експерименталног рада на нуклеарном истраживачком реактору РБ, дошло је до испуштања немерљиво високих доза радиоактивног зрачења, док се у тој просторији, бавећи се одговорно свако својим послом и задужењима, налазило шест младих особа.

ДНЕВНИК ИЗ БОЛНИЦЕ КИРИ: Сведочанство научника Радојка Максића о нуклеарној хаварији у Винчи

Дневник из болнице Кири

Сећања је преточио у књигу „Дневник из болнице Кири“, коју је објавио „Креативни центар“.

Пред читаоцем је истинита животна прича о подвигу који је померио границе науке, али понајвише границе људске великодушности и пожртвованости, наводи издавач. Током лечења Радојка Максића у париској болници Кири, о којем сведочи овај дневник, први пут у свету примењен је поступак пресађивања коштане сржи. Да би он био могућ, била је неопходна изузетна хуманост француских грађана који су донирали своју коштану срж петорици српских физичара, као и несвакидашња ангажованост лекара и медицинског особља болнице Кири.

Књига је састављена од дневника који је водио данас једини живи учесник тог догађаја, Радојко Максић, као и сећања његових колега, Стијепе Хајдуковића и Драшка Грујића, који су, такође, били присутни када се хаварија догодила.

Максић се по повратку с лечења из париске болнице Кири посветио активностима заштите од јонизујућег зрачења и нуклеарне сигурности у Институту Винча.

Акцидент у Винчи и пресађивање костне сржи тема су и романа “Случај Винча” познатог кардиолога и писца Горана Милашиновића, а по мотивима овог дела глумац, редитељ и продуцент Драган Бјелогрлић снима филм “Чувари формуле”, за који је сценарио написао Вук Ршумовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)