СТОЈИЉКОВИЋ У ТРЦИ ЗА ПОА: Приповетка нишког писца у конкуренцији за престижну награду

Д.Б.М.

09. 01. 2021. у 23:41

НИШКИ писац Дејан Стојиљковић ушао је у трку за престижну награду „Едгар Алан По“.

СТОЈИЉКОВИЋ У ТРЦИ ЗА ПОА: Приповетка нишког писца у конкуренцији за престижну награду

Фото А. Станковић

Приповетка „Неонски блуз“, по којој носи наслов његова најновија збирка прича, првобитно објављена на енглеском језику у антологији Belgrade Noir њујоршког издавача Akashic Books, нашла се на годишњем списку дела која ће се надметати за престижну награду „Едгар Алан По“. „Неонски блуз“ је номинован у категорији „најбоља кратка прича“.

Награду „Едгар Алан По“ или популарно „Едгар“ додељује удружење Mystery Writers of America са седиштем у Њујорку. Награда се додељује од 1946. године, а међу досадашњим добитницима су Агата Кристи, Рејмонд Чендлер, Џон Ле Каре, Стивен Кинг. Ју Несбе је био номинован за роман „Немесис“. Номинације у свим категоријама биће објављене 19. јануара 2021. – на рођендан Едгара Алана Поа, а имена добитника знаће се крајем априла или почетком маја.

Стојиљковић је до сада био номинован за међународне награде „ИМПАК Даблин“ и „Балканика“, а стрип адаптација романа „Константиново раскршће“ нашла се у годишњем избору најбољих светских стрипова реномираног теоретичара девете уметности Пола Гравета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)