КАО ДЕЧАК ЗАЉУБИО САМ СЕ У ИСТРОШЕНЕ СТВАРИ: Дру Причард, стручњак за антиквитете из ТВ серијала "Ловац на старине" на ТВ Дискавери

Бојана ЈОВАНОВИЋ

09. 01. 2021. у 15:46

КАДА имате 50 година, а љубав свог живота, у виду професије којом ћете се бавити, сретнете још у детињству, и од тада сте у срећној вези, можете рећи да сте успели у животу.

КАО ДЕЧАК ЗАЉУБИО САМ СЕ У ИСТРОШЕНЕ СТВАРИ: Дру Причард, стручњак за антиквитете из ТВ серијала Ловац на старине на ТВ Дискавери

Фото Дискавери

Још ако сте уз то медијски популарни, а ваш ТВ серијал, "Ловац на старине", непрекидно се емитује од 2011. године, онда сте сигурно Дру Причард, стручњак за антиквитете и рестаурацију. Самим рођењем у средњовековном велшком граду Конви, овај Британац "ушао" је у свет патине, родитељи су га одмалена водили у музеје, његов отац је са страшћу рестаурирао аутомобиле и моторе, те је Дру рано "инфициран" старинама.

Овај, како га често називају, савремени ловац на благо, на почетку је шегртовао код рестауратора витража, али се већ 1993, у 23. години, осамосталио и покренуо сопствени посао са антиквитетима, које и дан-данас успешно продаје у својој радњи у родном Конвију. Верујемо да донекле томе доприноси и Друова активност на Инстаграму. Његов налог има чак 94.700 пратилаца, или, инстаграмским "речником", 94,7 К.

Како Причард све то сада ради са својим дугогодишњим пријатељем и саборцем на друмовима, Тијем Џоном, где проналази старине, и какве се све приче крију иза сваке од њих, моћи ћемо да видимо већ од 3. јануара, када на ТВ Дискавери, почиње емитовање најновијег, 14 циклуса серијала, са 23 наставка. Нове епизоде бићемо у прилици да пратимо сваке недеље у 14.00, на истом програму, док ће истовремено, у различитим терминима, бити репризиране претходне сезоне серијала.

Недавно смо добили ексклузивну прилику да, путем телефона, поразговарамо са Друом Причардом, чија је свака реченица зрачила ентузијазмом, а он нам је, веома заинтересован да одговара на наша питања, недвосмислено показао колико је искрено срећан што се бави баш овим послом. За почетак, занимало нас је да ли се сећа када је први пут показао љубав према антиквитетима.

- Био сам врло млад, осам или девет година стар. Мој отац је имао много антиквитета по кући, а ја сам се заљубио у неке "истрошене" ствари - каже Причард. - Оне су биле врло старе и изгледале су као да су много коришћене, боја се с њих скидала, али тако истрошене сам их једноставно заволео. Дакле, прошло је више од 40 година од како обожавам антиквитете који су ми веома занимљиви и атрактивни.

* Када пронађете ствар, шта је прво што се запитате и шта прво погледате да бисте открили њену вредност?

- На вредност те ствари ретко обратим пажњу на почетку. Најпре, ствар мора заиста да ми се допадне, да желим да је имам поред себе и да је поседујем. Затим се запитам за колико могу да је продам, па колико би требало да радим на њој, колико ће ме то коштати, шта могу да урадим и да ли јој неки део недостаје или је покварен. Најбитнији је онај осећај који добијем већ приликом првог погледа на ствар, знате као кад упознате свог партнера или пса, или нешто слично, и одмах га заволите. Тако радим сваки пут.

* Како изгледа процес рестаурације и колико обично траје?

- Зависи о којој се ствари ради. Некада треба пет минута, некада десет само да би смо нешто нежно очистили, јер ми не радимо велике рестаурације. А понекад могу нешто да рестаурирам читаву годину. Ако, на пример, софи недостаје одређени точкић, можда ће нам требати године и године да пронађемо одговарајући. Главни проблем је проналажење оригиналних делова, што успорава рестаурацију. Имам фантастичан тим рестауратора, тако да сам са те стране "покривен".

* Где сте пронашли најнеобичнију ствар или ону коју сте најмање очекивали да нађете на том месту?

- Такве ствари налазим код продаваца замкова или у школама које се руше. Проналазим их у величанственим домовима широм Велике Британије, Ирске и Европе. На изгорелом крову у Немачкој нашао сам пар бронзаних лабудова који је био веома необичан, па сам га купио од власника, барона. То је можда било најнеобичније...

Фото Дискавери

* И продали сте их?

- Да, одмах. Чим нешто нађем, желим да то продам.

* Колико локација годишње обиђете у потрази за нечим вредним? Где сте најдаље отпутовали тим поводом?

- На хиљаду. Сваког дана обиђем два, три места. Мислим да је најдаља била источна граница Мађарске, мада, куповао сам ствари и у Америци... Купујемо свуда.

* Како сазнате где се оне налазе?

- Генерално, најпре тако што ме људи зову и јављају ми, јер сам толико дуго у овом послу. Свакодневно добијамо око 200 мејлова или телефонских позива којима људи покушавају да ми продају ствари. Већина тих предмета није добра, већ смеће. Од двеста мејлова, могу да купим можда једну ствар.

* Ваш отац је продавао аутомобиле. Ви сте свој први ауто купили када сте имали 15 година. Радите са аутомобилима, имате дозволу да возите аутомобилске трке и изјавили сте да када не бисте били успешни у свом послу, сигурно бисте се тркали. Каква је то тајна веза између вас и аутомобила?

- Она траје одмалена, од кад сам био дечак имам ту љубав у себи. Мој отац и породица имали су много старих аутомобила и мотора, времешних јагуара, ем-џи-ја... И у њих сам се заљубио, а касније сам их имао на стотине и тркао се. То ми је велика страст, јесте скупа, али је апсолутно обожавам.

* Да ли покушавате да пренесете љубав према антиквитетима на своју децу?

- Да, мој син тренутно ради са мном. Почео је пре месец дана, запослен је у складишту, шоуруму и продавници, где помаже у продаји. Допада му се уметност, много учи о њој и цени је веома. Покушавам да га заинтересујем за свој посао.

* Шта сте пронашли, а да вам посебно значи?

- Нешто што и даље имам. Реч је о великој украсној гипсаној плочи која је на мермеру, Лорд Елгин ју је донео у Енглеску у 18. веку. Виси у мојој дневној соби и никада је не бих продао.

* Можете ли да се сетите приче која стоји иза те плоче?

- Купили смо је док смо снимали, пре отприлике седам, осам година. Нашао сам је у гаражи приватне женске школе. Била је то заправо запуштена шупа пуна ђубрета, али угледао сам у њој неки комад гипса. Нисам могао да дођем до њега, па смо морали да га извлачимо, док сам ја стајао на врху гомиле. Тек када смо извукли, схватио сам о чему се ради и одмах је купио.

* Колико вредних ствари имате у својој кући?

- Имам их превише. Ако погледате мој Инстаграм налог, видећете на њему слике из моје куће и ствари које заиста много вреде, али их се никада не бих одрекао.

*l Како се осећате након десет година и 14 сезона емисије. Да ли вам је досадило?

- Не, али сам уморан. Одседамо у око триста хотела годишње. Јесте много. На путу смо четири или пет дана недељно, напорно је, али и даље волим то да радим. Имамо добру екипу са којом радимо и много се забављамо. Докле год људи гледају емисију, снимаћемо је.

* Онда ће их бити много.

- Надам се да ћемо доћи до 20. и 30. сезоне, да ћемо наставити.

У СВЕМУ ВИДИМ ЛЕПОТУ

* ПО ком тајном знаку препознајете да нешто може имати велику вредност након рестаурације?

- Претпостављам да једина тајна ствар у томе заправо није тајна, већ начин на који посматрам ствари. Верујем да је то разлог због ког смо успешни и зашто људе занима то што радимо. У свему морамо видети лепоту. Морате да сагледате све проблеме на које можете наићи приликом рестаурације и ту нема тајне, већ људи једноставно морају да посматрају на прави начин. Покушавам да натерам људе да заиста погледају ствари, а не само да прођу поред њих. Зауставите се, погледајте, научите нешто, слушајте, то је оно што покушавам да убедим људе да раде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)