ПРЕМИНУО МИЛИСАВ МИЛЕНКОВИЋ: Напустио нас велики књижевник, човек великог креативног замаха и непресушне стваралачке енергије

Славица Јовановић

07. 01. 2021. у 20:20

ПРЕМИНУО МИЛИСАВ МИЛЕНКОВИЋ: Напустио нас велики књижевник, човек великог креативног замаха и непресушне стваралачке енергије

Фото: Новости

У ПОЖАРЕВЦУ је у 82. години преминуо Милисав Миленковић (1939-2021), књижевник и драматург.

Био је дугогодишњи председник Браничевско-стишке књижевне заједнице, огранка Удружења књижевника Србије, један од оснивача Федраса-а (Фестивала драмских аматера села Србије) у Малом Црнићу, као и уредник књижевног часописа „Стиг“ који такође излази у Малом Црнићу и управо је обележио своју 50-годишњицу.

Милисав Миленковић аутор је седамнаест збирки поезије међу којима се издвајају „Одисеј се није вратио“, „Шекспир – сан и крв“, „Четири годишња доба у Београду“, романа „Болест брестова“,  „Доба ветрова“ и „Прстен за Еву“, књига прича „Калемљена трешња Лава Николајевича“, „Варошке приче“, „Три рођендана и једна смрт“. Објавио је и десетак драмских текстова као „Миленин сан са лампом“ и „Руска љубав“ по мотивима романа „Браћа Карамазови“ Ф. М. Достојевског, која се под именом „Сабласни ерос“ изводи у београдском позоришту „Славија“.

Аутор је и два документарна филма о Властимиру Павловићу Царевцу и о Галерији „Милене Павловић Барили“, уредник и аутор ТВ емисије Портрет уметника која се емитује на Сат телевизији.

Добитник је бројних награда и признања, од којих су најистакнутије Вукова награда, Повеља Раваничанин, награда „Милан Ракић“, награда „Симо Матавуљ“, Повеља Мораве. Добитник је и Златне значке КПЗ Србије, Повеље КПЗ Београда, плакете КПЗ Пожаревца и признања Општине Мало Црниће.

Био је један од водећих интелектуалаца и покретача културног живота читавог Браничевског краја, човек великог креативног замаха и непресушне стваралачке енергије.

Миленковић ће бити сахрањен у суботу, у Малом Црнићу, у 13 сати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)