ИЗВЕЛИ СЕДАМ ПРЕМИЈЕРА: У Народном позоришту одигран репертоар упркос околностима

Вукица Стругар

03. 01. 2021. у 11:29

НАРОДНО позориште подвукло је црту на претходну, по свему ванредну годину: постављено је на сцену седам премијера, а два нова наслова су у припреми.

ИЗВЕЛИ СЕДАМ ПРЕМИЈЕРА: У Народном позоришту одигран репертоар упркос околностима

"Васа Железнова"

Иначе, нова сезона у овој кући почела је раније и неуобичајено. Последњег дана августа изведен је пројекат "Поглед проматрача мења све" у коме су са балкона Народног позоришта наступили уметници сва три ансамбла - Драме, Опере и Балета. Између таласа короне, у националном театру успели су у Драми да реализују четири представе. Пред публику "изашао" је "Калигула" Албера Камија, у режији Снежане Тришић, "Ноћни писац" (ауторски пројекат Јана Фабра), "Васа Железнова" Максима Горког (режија Златко Свибен) и "Орландо" Вирџиније Вулф, у поставци Бојана Ђорђева. Недавно су почеле и пробе "Позоришних илузија" Пјера Корнеја, у режији Николе Завишића.

Ни у Опери нису седели скрштених руку, јер су успели премијерно да изведу "Манон Леско" Ђакома Пучинија, у режији Пјера Франческа Маестринија. Остаће забележено да је у 2020. години, Балет "уписао" представу "Мамац" - на музику Маје Ћурчић и Марка Ђукића, у кореографији Сање Нинковић. Такође, завршено је и "Седам смртних грехова" (на музику Мирослава Бакоа, у кореографији Игора Пастора) и чека се извођење. У припреми је и балетска представа "Микеланђело" у кореографији Мариjа Радачовског.

Сумирајући резултате, из Народног позоришта подсећају да су током ванредног стања стримингом на јутјуб-каналу емитовали 114 представа, које је пратило преко 3000.000 гледалаца. Уметници ове куће учествовали су у пројекту Министарства просвете "Иде час" и за ђаке читали лектиру. Отворена је и амбијентална сцена "Двориште" на којој су одиграни различити програми, као и сценска читања драмских текстова. Опера је, пак, имала амбијенталне концерте широм Београда, под називом "Опера у вашем крају". Коначно, упркос несвакидашњим околностима која су наметале посебне мере предострожности, у националном театру успели су да у 2020. години организују - 16 гостовања у земљи и иностранству.

Радило се и у Музеју Народног позоришта, у коме су постављене три изложбе: "Звонимир Крнетић - незаборавни тенор", "Јединствени сјај балетске звезде - Јованка Бјегојевић" и "Радмила Смиљанић - све било је музика".

БЕЗ ПРЕКИДА

НАРОДНО позориште једно је од ретких које је успело да одржи месечни репертоар са сва три ансамбла, у складу са епидемиолошким мерама. Поводом новогодишњих празника верној публици поклониће три представе на свом јутјуб-каналу: 3. јануара у подне на програму је балет "Крцко Орашчић", наредног дана у исто време опера "Пепељуга", а дан касније "Госпођа министарка", у режији Јагоша Марковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)