НЕЗЛОБИВИ ЦИНИЗАМ ЦАЈЕ РАДОЈЧИЋА: Угледном вајару и професору уручена Награда "Стојан Ћелић" и објављена монографија о његовом опусу

Миљана Краљ

29. 12. 2020. у 10:11

ДА којим случајем пандемија вируса корона није покосила јавна и културна дешавања у години која остаје за нама, Музеј "Цептер" би деценију постојања обележио 1. јула отварањем изложбе Славољуба Цаје Радојчића и промоцијом монографије о овом вајару и професору ФЛУ, трећем добитнику награде "Стојан Ћелић уметник, теоретичар и критичар, академик".

НЕЗЛОБИВИ ЦИНИЗАМ ЦАЈЕ РАДОЈЧИЋА: Угледном вајару и професору уручена Награда Стојан Ћелић и објављена монографија о његовом опусу

Славољуб Цаја Радојчић / Фото З. Јовановић

- Корона је покушала да нас заустави у раду али није успела. Само нас је успорила - поручују из овог музеја, где је, сходно епидемиолошки мерама, крајем прошле седмице, Радојчићу додељено признање.

Изложба и промоција прве свеобухватне, систематичне студије о комплетном Радојчићевом развојном путу, његовом начину рада, инспирацијама, поетици, излагањима, успесима, али и односу према студентима и према животу, породици, колегама и пријатељима, мораће да сачека повољније време. Ипак, богато ислутрована монографија, на више од 300 страница, чији је аутор историчар уметности Саво Поповић, а за коју је биографију уметника написала Ивана Симеуновић Ћелић, директорка Музеја "Цептер", изашла је из штампе.

Рецезент књиге, професорка Ирина Суботић, као њену посебну вредност истиче "комуниктивност ауторовог језика која је у апсолутној сагласности са врстом скулпторалног израза и са извесном нотом анегдотског која код Радојчића никада не прераста у баналну наративност, већ говори о виспрености и интелектуалној снази уметника."

- Вајара Славољуба Цају Радојчића не морате имати као госта за својом трпезом, мада Лоренцо Амберг мисли супротно, да бисте га открили као особу пуну дискретног смисла за хумор, поезију, и невероватног осећања за апсурд стварности, да бисте осетили његову хировиту имагинацију. Његове ће вам скулптуре све то рећи, што је много већи досег од казивања анегдота. Континуирано, Славољуб Цаја Радојчић, с пуно духа и незлобивог цинизма, својим делом коментарише, нешто више од пола века, збиљу, окружење, машта и смеши се (кроз своја дела) оним исконским, архајским осмехом - истиче у монографији Поповић, ликовни критичар, стручњак за модерну и савремену уметност и дугогодишњи новинар "Новости", за кога је рад на овом делу био природни наставак вишегодишњег бављења Радојчићевим опусом, многобројних интервјуа, дружења...

Многи историчари уметности и теоретичари налазили су разне утицаје код Цаје, објашњава Поповић:

- Најпре ће бити откривене везе са Константином Бранкузијем и сличност са афричком тотемском скулптуром. Али, то није довољно, па писци налазе да Радојчић који је провео детињство на селу био преокупиран жељом да излаже уметност која је у контакту са традицијом његовог народа... Све ће му то преписивати, међутим, тешко је поверовати да је све те разнородне утицаје Радојчић претрпео. Наравно да су му биле доступне разне монографије, прегледи европске скулптуре, а он заправо рано путује у иностранство, где више продаје и излаже своја дела, а и сам ће рећи да је на њега највише утицала ранохришћанска уметност.

Што се тиче Хенрија Мура, чији му утицај такође приписују, може се рећи, сматра Поповић, да је и код Радојчића плинта (доњи део скулптуре), надрасла и постала њен саставни део:

- Али, он је сасвим аутентичан и оригиналан вајар - закључује Саво Поповић.

НОВИ ДОБИТНИК - ВЈЕРА ДАМЈАНОВИЋ

ТОКОМ онлајн заседања у новембру и децембру, међу многим кандидатима за четвртог добитника овог бијеналног признања, жири (председница Бојана Бурић, чланови - Ирина Суботић, Душан Оташевић, Јелена Поповић и придружени Ивана Симеоновић Ћелић) се определио за сликарку Вјеру Дамјановић. Она је својевремено била студент Стојана Ћелића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)