СРПСКИ ЈУНАЦИ ОД КОСОВА ДО КОШАРА: Јединствена књига Милана Бојића и мајстора илустрације Владимира Крстића Лација

Марина Мирковић

22. 12. 2020. у 16:34

ИСТИНСКА звезда европског стрипа и председник Удружења стрипских уметника Србије, Владимир Крстић Лаци, чије радове готово да и немамо прилике да видимо у домаћим издањима - нашу публику је почаствовао "осликавши" једну сасвим изузетну књигу.

СРПСКИ ЈУНАЦИ ОД КОСОВА ДО КОШАРА: Јединствена књига Милана Бојића и мајстора илустрације Владимира Крстића Лација

Књига о српским јунацима

"Српски јунаци од Косовског боја до Кошара" наслов је који казује све о идеји и концепту, реализованим захваљујући иницијативи уредника Аце Миљевића, чије је удружење "Добродетељ" издавач овог бисера. Тачније, ниске од дванаест бисера - колико је приповести о чојству и јунаштву, о самим јунацима али и њиховим бираним подвизима, исписао историчар Милан Бојић, а Лаци са својим мајсторским илустрацијама оживео и учинио још атрактивнијим.

- Истражујући наше херојске ликове из литературе, митских али и историјских прича, давно сам спознао да многи нису били баш толики јунаци или да нека њихова дела напросто нису истинита - открива Бојић, који предаје историју основцима. - Трагао сам зато за истинским подвижницима и подвизима који се јесу одиграли, водећи се идејом да креирамо прву у потпуности домаћу књигу која би деци представила праве узоре и вредности попут поштења, части, доброте, храбрости... Тих јунака је номинално дванаест, почевши од Милоша Обилића, с тим да се у причу о херојима Кошара, уз Ивана Васојевића званог Јагуар, "уплео" и тринаести, његов саборац Драган Грубић звани Груби - двојац који је, као први на удару, тог првог дана борби показао непријатељу да је Србија неосвојива тврђава и да су зидине храбрих српских војника на Кошарама - непробојне.

Пишчев и Лацијев циљ је био да креирају књигу која изгледа сензационално и држи пажњу данашње, захтевне младе публике којој су штампана издања често недовољно примамљива и занимљива - и створили су овај уникатни времеплов, који читаоца баца у гротло историјских битака и уводи у праве акционе сцене са тих бојишта.

- Притом смо желели да дужну пажњу посветимо нашем народу, па и јунацима, у Црној Гори и Републици Српској - додаје писац. - Отуд неизоставни Марко Миљанов у његовом јунаштву током битке на Фундини. Бошко Перић звани Пеша, јунак приче о борби за чувени "коридор живота" (пролаз који је Србима у западном делу БиХ те 1992. заиста значио живот), херој је и оне много веће борбе, за стварање Републике Српске, за коју је положио свој живот - о чему ми је говорио његов комшија Радивоје, на чијим је рукама Пеша издахнуо. Нисмо желели да занемаримо ни жене, а Милунка Савић свакако би била незаобилазни део сваке историје јунаштва и подвижништва, као најнаграђиванија жена у историји ратовања али и истинска подвижница у миру, која је радећи као чистачица отхранила и ишколовала десетине деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

ОСВОЈ КАРТЕ И БУДИ ДЕО ХУМАНЕ МИСИЈЕ НА ФЕСТУ