НАЈСКУПЉА УМЕТНИЧКА ДЕЛА У 2020. ГОДИНИ: Ове слике су продате за највише пара (ФОТО)

АртНет

21. 12. 2020. у 19:01 >> 19:01

У ТУРБУЛЕНТНОЈ 2020. години велике аукцијске куће морале су брзо да се прилагоде пандемијском пословању и да виртуелно организују своје мега аукције.

НАЈСКУПЉА УМЕТНИЧКА ДЕЛА У 2020. ГОДИНИ: Ове слике су продате за највише пара (ФОТО)

Илустрација Фото: ЕПА

У 2019. години девет од десет најскупљих дела продатих на аукцији коштало је преко 50 милиона долара, а десета, слика Давида Хоцкнеиа, била је само мало испод те црте. Ово је десет најскупље продатих уметничких дела у 2020. години.

10. Барнет Њуман 'Онемент В' (1952.)

Амерички сликар и вајар Барнет Њуман, који је умро 1970. године, био је познат по великим монохроматским платнима интензивних боја. На великој аукцији „Оне“ у јулу 2020. године понуђено је његово дубоко плаво платно са „рајсфершлусом“ у средини, мотив који је уметник развио четрдесетих година прошлог века. Његов „Онемент В“ из 1952. године један је од шест које је довршио, а продан је за 30,9 милиона долара колекционару који је учествовао телефонски.

9. Брајс Марден 'Комплементс' (2004. – 2007.)

Једном део колекције америчког финансијера и колекционара Доналда Маррона, који је умро крајем 2019. године, апстракција „Комплемента“, другог америчког уметника, 81-годишњег Брајса Марден-а, продата је на истој аукцији у јулу, за 30 , 9 милиона долара. Ово је оборило рекорд на аукцији за овог мајстора минимализма.

8. Марк Ротко 'Bez naziva' (1967.)

Рхотково дело из 1967. најављено је као један од врхунаца аукције у Њујорку у октобру, са најнижом процењеном ценом од 30 милиона долара. Слику, насталу током пресудног периода у делу познатог америчког сликара апстраката летонског порекла, продао је милијардер Роналд Перелман, власник компаније Ревлон, који ју је приватно купио 2002. Ротхко је на крају отишао за 'само' 31,3 милиона америчких долара. 

7. Sanyu, 'Četiri akta' (1950-e)

Кинеско-француски сликар Саниу током свог живота био је углавном непримећен, живео је у сиромаштву у Паризу до своје смрти 1966, али данас је познат као „кинески матис“ и један је од најтраженијих на азијском тржишту уметности. Његова четири дела у препознатљивом уметниковом стилу продата су за 33,3 милиона долара у јулу на аукцији у Хонг Конгу, након десетоминутних колекционарских надметања.

6. Сај Твомбли, 'Без наслова' (Болсена) (1969)

Поред поменутог Ротха из 1967. године, слика 'Без наслова' повученог, готово митског америчког сликара Саја Твомблија потиче из Перелманове колекције и продата је на аукцији Сотхебија у Њујорку у октобру. Процене су се кретале између 35 и 50 милиона долара, јер је реч о делу из серије настале после свемирске мисије Аполо 11 у Риму (где је Твомбли живео од 1957. до своје смрти 2011. године), једне од 14 великих слика које се приказују на бледој позадини. 

5. Давид Хокни, 'Николас Кањон' (1980)

Аукцијска кућа Филипс продала је почетком децембра укупно 134,6 милиона америчких долара на аукцији савремене уметности у Њујорку, а међу хитовима вечери био је и британски уметник Давид Хоцкнеи, тачније његово велико платно „Николс Кањон“. Познати британски уметник показао је пејзаж у близини свог некадашњег дома у Калифорнији, а минимална очекивана цена била је 35 милиона долара. Продан је за 41 милион долара.

4. Рен Ренфа, „Пет пијаних принчева враћа се на коњима“ (13.-14. Век)

Кинески свитак у боји, који приказује пет пијаних принчева-коњаника, продат је на аукцији у Хонг Конгу у октобру и изазвао је понуду од 75 минута. За 700 година стару слику кинеског сликара и владиног званичника из династије Иуан Рен Ренфе било је више од 100 понуда, а продата је за 41,8 милиона долара. Купио га је Лиу Икиан, власник Лонг музеја у Шангају.

3. Рој Лихтенштајн, 'Акт са веселом сликом' (1994)

Још један хит са Кристисове јулске аукције „Оне“, која је на крају зарадила 420 милиона долара, један је од поступака америчког мајстора поп арта Роја Лихтенштајна из серије радова у којима се вратио мотиву женског гола и његовим тачкама деведесетих. Бен-Даи. После дужег надметања, колекцију из Азије за 46,2 милиона долара купио је „Акт са веселом сликом“.

2. Ву Бин, „Дест погледа на стену у Лингбију“ (око 1610)

У октобру је у Пекингу аукцијска кућа Поли понудила ретки кинески свитак из династије Минг, десет засебних погледа на стену у Лингби-у, провинција Анхуи. Дело је изазвало жестоке понуде скоро сат времена и на крају је коштало 76,6 милиона долара, што га чини најскупљом кинеском класичном сликом продатом на аукцији.

 

1. Франсис Бејкон, „Триптих надахнут Есхиловом Орестијом “(1981)

Овогодишњи рекордер, Бејконов монументални триптих, продат је на аукцији у јуну за 84,5 милиона долара. Дело инспирисано Есхиловим ’Орестом’, трилогијом древних грчких трагедија из 5. века, налазило се у колекцији норвешког милијардера Ханса Расмуса Аструпа. Купио га је 1987. године и то је био први пут да је „Триптих“ изашао на аукцију. Бацоново најпродаваније дело до сада је „Три студије Луциана Фреуда“, продато за 142,4 милиона у 2013.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)