МУРАЛИ И ГРАФИТИ НА „КЛИК“: Прва светска виртуелна изложба уличне уметности Београда

В. Црњански Спасојевић

16. 12. 2020. у 11:34

ПРВА изложба уличне уметности и графита Београда у виртуелном простору од јуче је доступна публици из целог света на платформи ВР-Алл-Арт, где је представљено више од 40 радова које су домаћи и страни аутори стварали на улицама Београда.

МУРАЛИ И ГРАФИТИ НА „КЛИК“: Прва светска виртуелна изложба уличне уметности Београда

Фото: Стрит атр белграде ВР

Назив изложбе је “Таке ИИИ - Ловинг Стреет арт Белграде”, а пројекат је реализован уз помоћ Министарства културе и информисања Србије.

Посетиоци из целог света имаће прилику да приступе изложби путем веб странице са било ког компјутера или лаптопа, као и уз коришћење ВР опреме, а циљ је да се омогући упознавање са светом графита и уличне уметности главног града Србије.

- Иако ништа не може да замени посматрање и истраживање графита и уличне уметности у реалном простору, у последњој деценији, а посебно у 2020. Години, постало је очигледно да нове технологије дају додатну димензију овој области уметности – каже Љиљана Радошевић, историчарка уметности и ауторка изложбе.

Радови су подељени у неколико категорија: стара школа графита, сарадње више уметника, карактери, шаблони, налепнице, мурали... Изложена дела прате текстови и они описују контекст у ком су радови настали и пружају увид у историју развоја стрит арт културе у Београду.

Такође, у простору је постављена и виртуелна реплика једног београдског зида у природној величини. Посетиоци могу да приђу и детаљно прегледају графите и мурале.

Аутор пројекта је организација “Стрит Арт Белград”, чији се чланови више од две деценије баве истраживањем, документовањем и популаризацијом уличне уметности, а за изложбу су изабрана дела која су била најпопуларнија на њиховој инстаграм страници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)