РАДУЛОВИЋУ "МИЛАН БОГДАНОВИЋ": Додељена награда за најбољу књижевну критику 2020. објављену у "Печату"

Б. Ђ.

12. 12. 2020. у 20:22

НАГРАДА "Милан Богдановић" за најбољу књижевну критику 2020. године припала је Селимиру Радуловићу за текст "Српски национални и културолошки приручник" писан поводом књиге "Истрага предака" Ивана Негришорца коју су објавили 2019. године "Српски национални савјет" из Подгорице и "Група север" из Новог Сада, штампан у недељнику "Печат".

РАДУЛОВИЋУ МИЛАН БОГДАНОВИЋ: Додељена награда за најбољу књижевну критику 2020. објављену у Печату

Селимир Радуловић

Жири је радио у саставу: Душан Стојковић (председник), Срба Игњатовић и Зоран Хр. Радисављевић, а по њиховој оцени, Радуловић се издваја међу нашим актуалним критичарима тиме што пише о књигама аутора које својом појавом представљају датум у нашој актуалном књижевном стваралаштву, о ауторима који су и сами датум у истој, посвећујући им текст који и сам такво обележје завређује и остварује.

"Истрага предака", која насловом успоставља везу с "Горским вијенцем", књигом матицом свеколике српске књижевности, болно је сведочанство Ивана Негришорца о, како с разлогом Радуловић бележи, "жалосној црногорској српској причи" у којој се као главни негативни јунак појављује "преименовање историјског памћења", некада најпоноснијег дела српског народа који се препустио страховлади духа самопорицања. Тај дух је завладао, и не само овим простором, него је своје пипке, накнадно и ничим утемељено, пустио дубоко у прошлост, те ми данас морамо да се боримо да докажемо како изворном духу српства и српској култури и уметности припада оно што је у самим њиховим темељима. И Негришорац својом књигом, и Селимир Радуловић поштеним и аналитичким текстом о њој, свесни како "не бива деце без родитеља", не допуштају да се учињено заборави и кривотвори, боре се, и успевају, да покажу, и докажу, како остајемо своји само ако увек будемо своји на своме, не дајући другима да бело прогласе црним, наводи се у образложењу.

У ШИРЕМ ИЗБОРУ И НАША КРИТИЧАРКА

У ширем избору за ово престижно признање нашла се и Слађана Илић, са критиком "О хранљивој агонији стварања" (о збирци Extravaganca Тање Крагујевић), штампаном у додатку "Култура" Вечерњих новости, 20. октобра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)