СТРАХ ЗА ДЕЧАНЕ - ЕВРОПСКО БОГАТСТВО: Српски манастир на КиМ нашао се у најужем избору за програм "Седам најгроженијих споменика"

М. КРАЉ

11. 12. 2020. у 11:11

МЕЂУНАРОДНА организација "Европа ностра", која се бави заштитом културе и природе Старог континента, уврстила је манастир Дечане у ужи избор од 12 кандидата за програм "Седам најугроженијих споменика културе за 2021", чије ће финале бити у марту, а реализује се у сарадњи са Институтом Европске инвестиционе банке.

СТРАХ ЗА ДЕЧАНЕ - ЕВРОПСКО БОГАТСТВО: Српски манастир на КиМ нашао се у најужем избору за програм Седам најгроженијих споменика

Фото П. Милошевић

Овај програм не финасира директно угрожене споменике, већ "договорене активности које ће допринети њиховом спасавању".

КАНДИДАТИ

МЕЂУ номинованима, уз Дечане, нашли су се Аченска парна железница из Трола у Аустрији, Модерно позориште из Софије у Бугарској, комплекс гробља Мирогој у Загребу, Базилика Сен Дени у Француској, тврђава Нарикала у Тбилисију, у Грузији. Ту су још и Систем зелених пространстава у Келну, у Немачкој, пет јужноегејских острва у Грчкој, италијански Врт палате Ђусти у Верони и Палата Ка Зенобио у Венецији, централна зграда поште у Скопљу и капела Сан Хуан од Сокуеве, у Шпанији.

О ужем избору одлучивао је Међународни саветодавни одбор, састављен од историчара, археолога, архитеката, конзерватора, пројектних и финансијских аналитичара. Дечане је номиновала организација "Будућност за религијско наслеђе", европска мрежа за заштиту историјски значајних религијских објеката.

- Са креативно комбинованим елементима Истока и Запада у уметничкој експресији, својим енциклопедијским скупом фресака у српско-византијском стилу и романичко-готичком архитектуром и скулптуралном декорацијом, манастир Дечани су најузвишенији пример баштине свога доба - пише на сајту "Европа ностра", која је овај споменик подвела под "Косово са звездицом", прописан Резолуцијом 1244 УН.

Благо Задивљујуће фреске , Фото архива

 

- Саграђен у првој половини 14. века, овај српски, православни, хришћански манастир је и један од најбоље сачуваних средњевековних споменика Европе. Манастирски комплекс оивичен лепом шумом, саставни је део културног пејзажа који га окружује и који је неодвојив од непроцењивог културног наслеђа.

Подсећајући да се и после седам векова у Дечанима свакодневно одржавају литургије, као и да ту обитава братство са 25 калуђера, сајт "Европа ностра" наводи и да се, уз Грачаницу, Пећку патријаршију и Богородицу Љевишку, овај манастир, налази од 2004. године на Листи угрожене светске баштине УНЕСКО, као и да су Дечани, од јуна 1999. под двадесетчетворочасовним надзором мировних јединица Кфора:

- Упркос томе, манастир је био на мети четири напада минобацачким гранатама, који су извели локални екстремисти од 1999. до 2007. године, као и изложен покушају терористичког напада ИСИС-а 2016. године, што је нанело штету која се могла лако поправити. У исто време, манастир, и зона његове заштите, суочава се и са озбиљним еколошким претњама.

Просторни планови локалне самоуправе нису у складу са правилима УНЕСКО, нити са одговарајућим законима и регулацијама. Постоји стални ризик од изградње неодговарајућих урбаних објеката у близини манастира, као опасност од експропријације земље која припада манастиру Дечани. Посебна опасност је план да главни међународни ауто-пут прође поред манастира.

Међународи саветодавни одбор пројекта "Седам најугроженијих", који је номиновао Дечане, наводи и да је реч о једином споменику у Европи који је под "тако робусном војном заштитом у континуираном периоду од 20 година":

- Жалосно је да је данас, манастир Дечани, са свим својим наслеђем, културним и природним, са својим манастирским братством, постао талац неразрешеног статуса Косова са звездицом. Зато је хитно и императивно осигурати пуно поштовање и примену закона и скренути већу пажњу заштити овог дела Светске културне баштине током постојећих разговора о нормализацији односа између Београда и Приштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)